Jakákoliv budova se dá zachránit, pokud není staticky narušená, říká architekt Okamura

3. leden 2020

Industriální turistika je na vzestupu. Dokládají to data z Dolních Vítkovic v Ostravě, kam loni zavítalo téměř 1,7 milionu návštěvníků.

Areál Dolních Vítkovic je bezpochyby největším turistickým lákadlem v Moravskoslezském kraji, říká náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch Jan Krkoška (ANO).

Zájem výletníků se ale podle něho nesoustředí jen na něj: „Turisté, kteří jedou do Dolních Vítkovic, navštíví i okolní atrakce – Hukvaldy, Jeseníky, Beskydy,…“

Základní je ekonomický plán

Architekt a děkan Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci Osamu Okamura sleduje přestavbu vítkovického areálu od samého počátku a má za to, že jde o transformaci na velmi vysoké evropské úrovni.

Čtěte také

Inspiraci vidí například v německém areálu Zollverein, který je zařazen mezi světové dědictví UNSECO, nebo ve Slezském muzeu v polských Katovicích.

Další industruální památku stejného významu, jako jsou Dolní Vítkovice, v Česku podle Okamury nemáme. Připomíná ale zdařilé rekonstrukce menších objektů, jako je brněnská galerie Vaňkovka nebo holešovická galerie DOX.

„Jakákoli budova se dá do značné míry zachránit, pokud nejde o stavbu, která je nějak staticky narušená,“ vysvětluje Okamura. „Otázka je, nakolik je daný areál výjimečný. Ten ostravský byl roku 2002 zapsán mezi národní kulturní památky a zaslouží si tak nejvyšší pozornost.“

Velmi důležitý je prý v souvislosti s obnovou industriálních objektů dobrý ekonomický plán na to, jak stavbu nadále využívat. Rekonstrukce a udržování jsou totiž velmi nákladné.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související