Jak souvisí klidný spánek se smyslem života? Překvapivě hodně, zjistili vědci

11. červenec 2017

Nespí se vám dobře? Možná je to tím, že necítíte, že váš život má smysl. Vyplývá to z vědecké studie publikované v časopise Sleep Science and Practice.

Vědci zkoumali kvalitu spánku 823 lidí ve věku od šedesáti do sta let a porovnávali ho s přesvědčením o smyslu jejich života. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří mají o smyslu vlastního života jasno, spí lépe a obecně méně trpí poruchami spánku, jako je spánková apnoe nebo syndrom neklidných nohou.

Ty vedou k celkové únavě a dalším zdravotním komplikacím. A jak se ve výzkumu ukázalo, obě tyto poruchy se vyskytují výrazně méně často u lidí, kteří mají dojem, že jejich život má smysl. Rozdíl v obou případech je přes 50 procent.


Lidé se syndromem neklidných nohou cítí nepříjemné pocity v dolních končetinách, které lze uklidnit jen pohybem, což komplikuje usínání. Spánková apnoe zase souvisí s chrápáním, při kterém postižení přestávají dýchat, což vede k opakovanému probouzení.

Pro měření hodnoty, jako je „smysl života“, se výzkumníci rozhodli použít speciálně upravený dotazník osobní pohody od psycholožky Carol Ryffové a sociologa a psychologa Coreyho Keyese. V něm respondenti na široké škále hodnotili pravdivost různých tvrzení, jako například „Cítím se dobře, když pomyslím na to, co jsem v minulosti udělal a co mě čeká v budoucnosti“.

Autorka studie Arlene Turnerová říká, že její výzkum by mohl otevřít cestu k novému zkoumání léčby spánkových poruch bez používání medikace. Smysl života a spokojenost lze podle ní totiž aktivně rozvíjet a tím nepřímo zlepšovat svůj spánek.

V tomto směru by Turnerová navrhovala využití terapeutické techniky mindfulness, která se dnes používá při léčbě nespavosti. A ačkoliv byl výzkum zaměřen pouze na lidi starší šedesáti let, je podle Inverse Science pravděpodobně možné některé závěry rozšířit i na mladší věkové skupiny.

autor: luc
Spustit audio