Jak rychle se dostane do jídla na zemi infekce?

21. září 2016
02552016.jpeg

Kanadští mikrobiologové ověřili, že když spadne jídlo na zem, patogenními bakteriemi se infikuje už za pár vteřin, někdy i okamžitě. Záleží na vlhkosti, typu povrchu a míře kontaktu.

Během experimentu zkoušeli autoři studie upustit kousek vodního melounu, želatinový bonbón, chleba a chleba s máslem. Na různých površích jako byly dlaždičky, koberec, dřevo a nerezová ocel, vědci zkoumali, za jak dlouho se do jídla dostane Enterobacter aerogenes. Tuto méně nebezpečnou příbuznou salmonelly máme běžně v trávícím traktu a zdravým lidem nedělá větší potíže, u oslabených lidí může vyvolat infekce.

Vědci zkoušeli 128 scénářů, které opakovaly dvacekrát. Více bakterií se našlo na dlaždičkách nebo ocelových površích než v koberci. Želatinoví medvídci na sebe za sucha nabalily nejméně bakterií, meloun nejvíc, vlhkost podporuje nástup infekce.

Jiný povrch, jiný počet bakterií

Míra bakteriální infekce se během pokusu měnila také s typem povrchu, na který jídlo dopadlo. „Když vám spadne něco, co je mokré, na hladkých površích to posbírá mnohem víc bakteriích než na zvrásněných,” říká biolog Pavel Stopka. Na hladkém povrchu totiž bakteriální kolonie rostou do šířky.

Úklid kuchyně

Máslo jako lepidlo

Rozdíl mezi suchým a namazaným chlebem v pokusu také nebyl zanedbatelný. „Máslo funguje jako lepidlo, zachytí mnohem víc a to nejen bakterie, ale i spory hub,” říká Stopka.

Bílkoviny ze slin

Organismus se infekci brání díky lymfoidním tkáním v ústech, v nose a kolem oka, které rozpoznávají patogeny. Když maminky dávají dětem jídlo spadlé na zem, které předtím olíznuly, proto vědci neodsuzují. „Sliny naše a obecně sliny živočichů obsahují různé antimikrobiální bílkoviny,” připomíná vědec. Také pokud máme drobné zranění, třeba když se řízneme na ruce, nevadí, když ranku olízneme.