Jak američtí „vojáci“ v roce 1968 prchali před sovětskou armádou z Davle

V srpnu 1968 natáčeli zahraniční filmaři spolu s českými komparsisty ve středočeské Davli válečný film Most u Remagenu. Agentura AFP popisuje strasti, které v obci nastaly v souvislosti s příjezdem okupačních armád. Propagandou ovlivnění sovětští vojáci se chystali čelit americké a německé armádě, než zjistili, že domnělým nepřítelem jsou filmaři.

Davelské rodačce Květoslavě Dufkové tehdy bylo 14 let. Nejvíce jí z 21. srpna před padesáti lety dne utkvěl hluk tanků. Jako řada dalších obyvatel obce, i ona hrála kompars ve filmu s hvězdami, mezi kterými třeba byli George Segal nebo Robert Vaughn.

„Muže v tancích zaskočilo, když před sebou najednou uviděli něco jako německou armádu,“ líčí žena nebezpečnou scénu. Dodává, že následná vyjednávání pak trvala několik hodin. Po jisté době invazní jednotky pochopily, že mají co dočinění s herci, a ne s imperialistickými hrdlořezy.

Most přes Rýn

Davle se začala měnit na filmové městečko od března 1968. Místní obyvatelé se tu potkávali s hollywoodskými hvězdami v amerických nebo nacistických vojenských uniformách, kolem projížděly tanky a další armádní vozidla. To vše bylo obklopeno maketami budov, které napodobovaly západoněmecké město Remagen.

Byli všichni kolaboranti z roku 1968 potrestáni?

Ostrava v srpnu 1968

21. srpen roku 1968 byl tragickým dnem československých dějin. Jak se to mohlo stát, že Československo okupují sovětští vojáci? Právě ti, kteří byli před 23 lety oslavováni a obdivováni za statečnost při boji proti nacistům?

Další davelský pamětník, 78letý Antonín Dvořák, si vybavuje, že blízko jeho domu byl sklad figurín mrtvých vojáků, které filmaři během natáčení přesouvali z místa na místo. Film vypráví, jak americká armáda v březnu 1945 dobyla poslední most přes Rýn. Němcům se ho nepovedlo včas zničit za situace, kdy čekali na ustupující jednotky.

Producenti ze společnosti United Artists využili politického uvolnění v komunistickém Československu, které otevřelo zemi Západu. Davli si vybrali proto, že jeden z tamních mostů je podobný tomu remagenskému.

Hodila se jim také přítomnost zručného filmového štábu, včetně kaskadérů a kulisáků. Podle záznamů obce kompars činil 800 lidí, mezi nimi bylo i několik školáků oblečených do uniforem Hitlerjugend. Z obecní kroniky plyne, že scéna byla tak důvěryhodná, že jí mohl uvěřit i náhodný kolemjdoucí turista.

Šance pro propagandu

„Příjezd sovětské armády do Davle byla strašná událost. Vrtulník nám létal nad hlavami a vojáci se hrozně báli. To mohlo vyústit v tragédii,“ vypráví Dvořák. AFP připomíná, že při invazi do Československa bylo jen během prvního dne po vpádu zabito 50 lidí.

Čtěte takéSetkaly se americké a ruské okupační tanky v Davli? Pamětník filmu Most u Remagenu to popírá

„Vojákům prý někdo řekl, že Davli obsadila americká armáda a mají ji osvobodit,“ vybavuje si také Antonín Dvořák. Místní také popisují, jak si celý filmový štáb okamžitě vzal taxíky a uháněl rychle k západní hranici. Na scéně nechal tanky Sherman a Tiger a další filmové kulisy. Na podzim 1968 dostali filmaři povolení nakrátko přijet a dotočit pár nejnutnějších záběrů.

Snímek jeho tvůrci dokončili v západním Německu a v Itálii a do amerických kin dorazil v roce 1969. Sověti zase brzy pochopili, jak se kulisy z filmu můžou hodit a vyslali do Davle štáb z Moskvy. Záběry amerických a nacistických tanků z míst vzdálených jen 20 kilometrů od Prahy následně měly pro sovětské diváky ospravedlnit invazi do Československa, dodává agentura AFP.

Spustit audio

Související