Ivan Štern: Němečtí populisté – obránci demokracie?

6. květen 2020

Vlastně to začalo nevinně. Kancléřka Angela Merkelová varovala spolkové země před přílišným uvolňováním koronavirových karanténních opatření.

Uznala, že šíření nákazy se sice zpomalilo, Německo se ale dál pohybuje po tenkém ledě. Z opozice ji podpořili Levice a Zelení. Nejednotný přístup zemských vlád k nákaze přirovnali k záplatovanému koberci.

Čtěte také

Šéf parlamentní frakce nahnědlé Alternativy pro Německo Alexander Gauland naopak projevil obavu o ústavu a demokracii a o to, jestli občané nejsou – místo aby se těšili svobodám – státem jen poručníkováni. Prohlášením, uvízlém v neoliberálním dogmatu, že vláda nesmí rozehrávat otázku svobody proti otázce zdraví, šéf liberálů Christian Lindner bezděčně stvrdil Gaulandovu rétoriku.

Jestli se ještě donedávna ozývaly optimistické hlasy, že populisté jsou nahraní a že k dané situaci nemají co říct – nemohou se k ní totiž přisát a přiživovat se na ní –, tak pan Gauland je musel vyvést z omylu.

Vláda podle něho lid okrádá o svobodu a jemu a jeho soudruhům dělá vrásky to, že je bita demokracie. Řečeno spolu s klasikem Bohumilem Hrabalem, neskutečné se stalo skutkem. Rozbíječi demokracie se napasovali do role zachránců svobod a lidských práv.

Nejsme vaše fasáda

Čtěte také

O pár dnů později v Gaulandovi našla inspiraci směs neonácků, nácků, polonácků, popíračů koronaviru, hlasatelů spikleneckých teorií a odmítačů očkování. V hojném počtu zhruba jednoho tisíce účastníků se sešli na berlínském náměstí Rosy Luxemburgové, na prostranství před divadlem Volksbühne.

Mnozí navlečeni do bílých triček, na kterých se skvěl tradiční nápis „Wir sind das Volk!“, se hlasitě dožadovali respektu k ústavě, návratu občanských svobod, zejména svobody shromažďování, označujíce spolkovou vládu za seskupení bezmála fašistické.

Když se shromáždí krajní pravice, nesmí u toho chybět radikální levice, připravená si to s nácky rozdat. Nechyběla. Bezradně postávala kolem a věru si rady nevěděla. Sotva mohla kontrovat výkřiky: „Nechť žijí vládní koronavirová omezení!“

Čtěte také

Jediní, kdo se vyjádřili, byli zaměstnanci divadla Volksbühne. Na budovu pověsili nesouhlasný banner s textem „Nejsme vaše fasáda!“. Jediní, kdo konali, byla policie. Shromáždění rozehnala.

Nabízí se otázka: Měla s tím vším chudák Rosa něco společného? Nemyslím si. Vzdělanější náckové totiž vědí, že v čase Hitlera náměstí neslo jméno nacisty a údajného mučedníka Horsta Wessela. 

Ivan Štern

Německým populistům ve srovnání s těmi našimi musím jedno uznat: Jsou hravě tvořiví. Našim zachraňuje pověst jen Václav Klaus starší. Jako jediný projevil obdobné obavy o zdejší svobodu. Jestli se inspiroval u přátel z Alternativy, anebo naopak on jim byl inspirací, je celkem vzato jedno. Obojí je průšvih.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio