Ivan Štern: Klíč maďarské příchylnosti k Rusům je Trianon

8. srpen 2024

Nedávno Maďaři usnadnili Rusům a Bělorusům přístup k vízům – včetně těch dlouhodobých – umožňujících v Maďarsku pracovat. V Evropě to přirozeně vyvolalo pozdvižení. Snadný přístup k vízům znamená snadný přístup do celého Schengenského prostoru a stává se výzvou Putinovi, aby tuto cestu volil – pokud má, a to rozhodně má, zájem zaplavit Evropu špiony, včetně těch vraždících.

Není to poprvé, co Orbánova vláda Moskvě vyšla vstříc. Zejména pak k její válce na Ukrajině. Ztratila tak sice věrného spojence, Poláky. Ale co naplat.

Čtěte také

Pozorovatele, který je poněkud blíže obeznámen s novodobými maďarskými dějinami doslova zaskakuje tato ne snadno vysvětlitelná příchylnost. Stačí jen vzít v úvahu Rusy krvavě potlačené maďarské povstání v roce 1956. A závislostí na plynu a ropě dnešní příchylnost rozhodně vysvětlit nelze.

Orbán navíc není totéž co Babiš. S komunistickou politickou policií se nezapletl, naopak byl jedním z významných představitelů maďarské protikomunistické opozice, tudíž i opozice protiruské.

Stále ten rozpad Rakouska-Uherska?

Kde se tedy bere ona příchylnost? Vysvětlení dílem nabízejí pravidelná prázdninová vystoupení Orbána v dnešním rumunském Sedmihradsku. Zdejším většinovým Maďarům připomíná onu historickou skutečnost, kdy Sedmihradsko bylo perlou Velkých Uher.

Čtěte také

Maďaři na rozdíl od ostatních středoevropských národů dosud nevstřebali výsledky rozpadu rakousko-uherské monarchie. Stejně tak závěry pařížských mírových smluv, spíš diktátů, vnucených v roce 1919 vítěznou dohodou nejen jim, ale i poraženým Turkům, Němcům a Rakušanům.

Smlouva z Trianonu, kvůli níž Maďaři přišli o většinu území Velkých Uher, včetně oblastí dnes nacházejících se pod správou kyjevské vlády, je pro ně trvale mokvající ranou. Její zhojení může přinést jen překreslení hranic ve střední Evropě.

Ivan Štern

Naději tu skýtá kremelský vládce. Pokud vyhraje válku na Ukrajině, nebude nejspíš skrblit s ukrajinským územím, navíc Uhrám kdysi historicky patřícím. Za obnovu Velkých Uher, byť jen částečnou, je Orbán patrně ochoten zaplatit jakoukoli cenu. Ztráta staletého přátelství s Poláky představuje první její splátku.

Ostatně Poláci obě světové války vyhráli, zatímco Maďaři dvakráte skončili v poli poražených. Potřetí si to Orbán, sázeje na Putina, nejspíš nechce zopakovat.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio