Martin Fendrych: Orbán pouští do Schengenského prostoru Rusy a Bělorusy. Ohrožuje naši bezpečnost

2. srpen 2024

Maďarsko předvedlo další proruský kousek. Stalo se to krátce poté, co premiér Orbán navštívil Moskvu se svojí neúspěšnou „mírovou iniciativou“. Co se stalo?

Čtěte také

Do Maďarska mohou nově přicestovat mimo jiné Rusové a Bělorusové i s rodinami díky maďarskému programu pro gastarbeitery Národní karta. Maďarsko patří do Schengenského prostoru, takže i tito Rusové a Bělorusové budou mít otevřený vstup do Evropy.

Proč to Viktor Orbán udělal, co tím sleduje? Maďarský server Forbes si to vysvětluje tak, že by mohlo jít o dostavbu dalších bloků jaderné elektrárny Paks, kterou Maďarsko dohodlo s ruským Rosatomem. Gastarbeiteři by teoreticky mohli pomáhat se stavbou, která se zatím nehýbe.

I špioni tak můžou do EU

Předseda Evropské lidové strany Manfred Weber kvůli novému maďarskému kroku napsal dopis předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi. Vadí mu, že Maďarsko, které nyní předsedá Radě Evropské unie, umožní „zákeřným aktérům“, včetně špionů, aby se snadněji dostávali do prostoru Unie.

Čtěte také

Nová maďarská pravidla podle Webera „vytvářejí vážné mezery pro špionážní aktivity... A mohou umožnit velkému počtu Rusů vstoupit do Maďarska s minimálním dohledem, což představuje vážné riziko pro národní bezpečnost“.

Weber upozorňuje, že by „tato politika také mohla Rusům usnadnit pohyb po Schengenském prostoru a obejít omezení vyžadovaná právem EU“. Mluvčí Orbána Zoltan Kovacs na to zareagoval tak, že jde o „další pokrytecký útok na Maďarsko ze strany proválečné liberální evropské elity“. Weber prý lže.

Čtěte také

Jaká je realita? Prostá. Tisíce Rusů a Bělorusů budou moci přicestovat do střední Evropy, zůstat tu dva roky a pak o povolení požádat znovu. A samozřejmě i cestovat po Schengenu.

Loni Spojené státy uvalily sankce na Ruskem ovládanou Mezinárodní investiční banku sídlící v Budapešti. Ta se poté stáhla do Moskvy. Skončilo i zpravodajské krytí pro tamní ruské agenty. Teď byla vytvořena nová cesta, jak usnadnit ruským a běloruským špiónům cestu do Unie.

Cesta je (bohužel) otevřená

Děje se to v době, kdy západní tajné služby varují před sabotážními akcemi, které podle jejich informací Rusko plánuje provádět po celé Evropě – aby obyvatele zastrašilo. A děje se to v době, kdy klíčové západní tajné služby nedůvěřují maďarským tajným službám. Cesta pro ruské a běloruské špióny do Evropské unie je otevřena.

Martin Fendrych

Orbán se čím dál víc chová nikoli jako spojenec EU, ale jako spojenec Putina. Teoreticky by na Maďarsko mohly uvalit sankce jednotlivé země EU, omezit s ním diplomatické styky. Naše země by měla opustit Visegrádskou čtyřku, která ztratila smysl.

Českým tajným službám Orbán přidělal práci. Na snadný přístup Rusů a Bělorusů do Maďarska a do Schengenu musejí zareagovat – Maďarsko se nám tak pěkně prodražuje.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio