Ivan Štern: Imre Nagy a rudý a bílý teror

8. leden 2019

Zcela ve skrytu, za ranního šera, jak mají ve zvyku diktatury, naložili na náklaďák na náměstí stále ještě Imre Nagye jeho sochu, zde odhalenou po roce 1989, a odvezli neznámo kam.

Sám Nagy, předseda obrozenecké vlády v roce 1956 a socialista, byl o dva roky později za obdobného ranního šera, bez halasu na dvoře věznice oběšen a jeho tělo zde i zahrabáno.

Popravený premiér aneb Kádárova noční můra

János Kádár v roce 1985

Jeden den spolupracovníci a další nepřátelé na život a na smrt (a to doslova), i tak by se dal vyjádřit vztah dvou vrcholných maďarských komunistů Imre Nagye a Jánose Kádára.

Nápad odstranit sochu dostala Orbánova vláda. Nagyova socha nemá prý zmizet v nenávratnu. Bude umístěna jinde. Náměstí, nesoucí jeho jméno, se má vrátit ke jménu původnímu: Obětem rudého teroru. Obnoven tu má být i původní pomník, zřízený před válkou horthyovským režimem.

Horthy rudým terorem mínil násilí páchané maďarskými bolševiky v roce 1919 během pokusu zřídit maďarskou sovětskou republiku po vzoru bolševického Ruska.

Nemůžeme ale v této souvislosti pominout, že po porážce republiky rad byl pod vedením regenta Horthyho rozpoután pro změnu teror bílý. Na své konto si připsal srovnatelný, ne-li větší počet obětí, jež skončily buď na popravišti, anebo v lepším případě v žaláři. Demokratická Evropa Horthyho teror odmítla stejně, jako odmítala teror bolševický.

Povstání utopeno v krvi

Luboš Palata: Paradoxy výročí začátku pádu komunismu v Maďarsku

Budapešť byla zapsaná do seznamu UNESCO už v roce 1987

Narážím na to pokaždé, když se jdu projít po Budapešti. Čím dále od novotou fasád domů vonícího centra, tím jsou tyto stopy zřetelnější. Stopy bojů z maďarské revoluce 1956. Revoluce, kterou potlačily až sovětské tanky, proti nimž Maďaři na rozdíl od nás v srpnu 1968 vedli v ulicích Budapešti šest dnů beznadějný, ale o to hrdinštější boj.

Maďarsko tak přišlo o jedinečnou šanci pokusit se uspořádat se demokraticky. Až do roku 1989 se zmítalo nejprve pod tyranií fašistickou, později pod tyranií komunistickou.

Když v roce 1926 Peroutkova Přítomnost psala o konání prvního panevropského kongresu ve Vídni, majícího za cíl sjednotit Evropu a dosáhnout jejího mírového uspořádání, všiml si zpravodaj listu přítomnosti Maďarů. Nebral si v jejich případě žádné servítky.

O nich, o představitelích maďarské vlády napsal: „Horthyho vláda si nenechala ujít příležitost, aby pod záminkou účasti na panevropském kongresu do Vídně propašovala své odporné trabanty. Vzdor tomu, že jsou jako horthysté vyhazováni z každé slušné společnosti…“

Konec gulášového socialismu? aneb Maďarsko 1989 – od přestavby k demokracii

Budova parlamentu v Budapešti

Klíčové události maďarských dějin roku 1989 očima Československého rozhlasu poslouchejte v dalším vydání pořadu Archiv Plus.

V roce 1956 se Maďaři znovu po mnoha letech pokusili nenásilnou formou o svobodu a demokracii. K násilí sáhli až v okamžiku, kdy byli vyprovokováni krvavým násilím tajné policie a Rusů. Pak už nešlo jen o nápravu poměrů, ale o obranu země před cizí invazí.

Povstání bylo utopeno v krvi. Další krev tekla v kádárovských mučírnách a na popravištích. Stovky lidí byly nelítostně oběšeny jen proto, že hájily nezávislost země. Dokonce výrostci, kteří ještě nedosáhli 18 let věku, byli drženi za mřížemi až do jejich osmnáctin, aby je v den narozenin oběsili.

Ivan Štern

Imre Nagy, přesvědčený, že bez svobody a demokracie není možný ani socialismus, byl po zrádném vylákání z jugoslávského velvyslanectví odsouzen k smrti a v roce 1958 vzdor marnému úsilí polského Gomulky a jugoslávského Tita Jánosem Kádárem oběšen.

Naskýtá se otázka, kterého teroru byl obětí? Rudého, anebo bílého? A má vůbec smysl je rozlišovat? V tom jasno mám. Obávám se, že v tom jasno má i Viktor Orbán.

autor: Ivan Štern
Spustit audio