Ivan Hoffman: Permakultura

1. září 2021

Jsou dny, kdy to na naší zahradě vypadá, jako bychom holdovali permakultuře. Oficiálně je permakultura „návod, technika, způsob myšlení i životní styl v jednom. Je to na etice založený designérský systém, spojující dobré bydlení s bezpečnou produkcí potravin a estetikou, zahrnující též společenské a finanční stránky…“ Obyčejně řečeno pak jde o zahradničení bez chemie, plení a zalévání, kdy se člověk pokorně dělí o produkci s potvorami, jako jsou hraboši a slimáci. 

Místo rozkazování přírodě se permakulturista přírodě obdivuje, a než s ostychem šetrně vstoupí do spontánně probíhajících přírodních procesů, dlouze přírodu pozoruje a s respektem se kochá její bujnou, divokou rozmanitostí.     

Čtěte také

My si už vztah k plevelu a slimákům nevybudujeme, ale sdílíme s permakulturisty odpor k pesticidům anebo preferenci dešťové vody. A vztah k přírodě. Ta nás ovšem na našem pozemku musí respektovat, nikoli nám přerůst přes hlavu, jak se tomu někdy na naší zahradě děje, než tomu učiníme přítrž.

Permakultura, ekologické zahrady a zahradničení jsou podle jejích stoupenců fenoménem současnosti. Jako každá novota si přirozeně musí vydobýt své místo na slunci. Místo s přírodou zápasí permakulturisté s předsudky a nálepkami.

Problém s identitou

Slýcháme od nich, že „nejde o výmysl ekologicky poblouzněné, sluníčkářské mládeže“ ani o „módní vlnu pražských chalupářů z pražské kavárny či cokoli jakkoli jinak absurdního“. Také se vehementně brání obvinění z lenosti. Neplejí z principu!

Čtěte také

Zda je permakultura budoucností zemědělství, cestou, jak ekologicky nasytit miliardy lidí, kteří zahrádku vesměs neviděli ani z rychlíku, je samozřejmě nejisté. Permakulturistům nicméně nechybí sebevědomí. Jeden z jejich lídrů, pan Bill Mollison říká: „Přece nebudeme jen tak sedět a nenecháme ty bastardy, aby to tady mezitím všechno zválcovali!“

Když vyplejeme zahrádku, kde má naše zelenina řád a mrkev se nekamarádí s kopřivou, povraždíme slimáky a pak projedeme po terénu sekačkou, abychom se zbavili nevzhledné trávy a nechali vyniknout okrasné keře, tehdy se zálibou pohlédneme na výsledek svého snažení.

Ivan Hoffman

Jen s tou identitou je problém. Budeme cosi mezi těmi ekologicky poblouzněnými sluníčkáři, co nesnášejí chemii, a mezi bastardy, co to tady všechno zválcovali.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio