Ivan Hoffman: Mediální ticho

25. srpen 2021

Každá doba je krom toho, o čem se mluví, definována i tím, o čem se výmluvně mlčí. K mediální masáži patří i mediální ticho, které se rozhostí pokaždé, když se realita rozejde s ideologií, respektive když se do pečlivě konstruovaného obrazu světa nehodí pravda.

Pro pravdu se, jak známo, každý nejvíc zlobí, což nám s její identifikací hodně pomáhá. Po předcích nám zůstalo přísloví o potrefené huse.

Čtěte také

​Jestliže se dnes běžně mluví o věcech, o kterých se kdysi mlčelo, lze předpokládat, že se jednou bude běžně mluvit o tom, o čem se dnes mlčí. Důležité je načasování. Že se země točí kolem své osy, byl kdysi výrok sebevražedný, dnes je to banalita. Nestejnou váhu v čase pak mají informace. Je-li jich nedostatek, váží více, než když se jimi brodíme.

Kdysi cenzor preventivně kontroloval, co smí spatřit světlo světa. Dnes bdělý editor ví, že pravdu, co se nehodí do krámu, je lepší ignorovat, než ji krkolomně vyvracet.

Pokrok a úpadek

Zprávy nikdy nebyly tak narvané mediálním tichem, jak je tomu dnes, v éře politické korektnosti. Infantilní snaha zavděčit se agresivním minoritám, podlézání globalistům, protežování progresivců, to vše vytváří dusivý mix, ve kterém se nedaří svobodě.

Čtěte také

Z atmosféry, ve které mluvu střídá žvanění a rozumné slovo je vytěsněno na periferii, kde to ještě žije, může mít radost snad jenom spisovatel. Protože co lepšího ho může potkat než příležitost hodit vidle do toho pokryteckého mediálního ticha?

Když je nejhůř, pouštím si film Past na rodiče, milou hollywoodskou komedii z roku 1998, kde dětskou dvojroli hraje Lindsey Lohan. Je to film z doby, kdy svět byl ještě v pořádku. Obešel se bez povinných černochů, sexuálních deviantů, bez lidskoprávních či ekologických aktivistů. V Londýně jsou ještě telefonní budky a z Kalifornie se ještě neprchá někam do bezpečí.

Ivan Hoffman

Pokud ovšem platí, že synonymem pokroku je úpadek, pak v budoucnosti ne příliš vzdálené se bude dnešní pirátská mládež s nostalgií ohlížet za vyprázdněným dneškem jako za dobou, kdy svět byl ještě v pořádku. Také je jisté, že se najde někdo, kdo s gustem hodí vidle do budoucího mediálního ticha. Protože nelze-li zastavit pokrok, nelze zastavit ani jeho dvojníka – úpadek.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio