Ivan Hoffman: Sklizeň

17. srpen 2021

Mediálním hitem posledních dnů je poklidné drama v Afghánistánu. Šok, že se žádná občanská válka nekoná. Tálibán se na převzetí moci domluvil s Američany, na dobré cestě je jeho budoucí spolupráce s Čínou i korektní vztahy s Ruskem a Tureckem, o spřízněném Pákistánu nemluvě.

Vítězství Tálibánu bez krveprolití ukazuje, že importované západní hodnoty pro Afghánce nepředstavují něco, za co má smysl bojovat. Pro některé Afghánce je vítězství Tálibánu důvodem k emigraci, ale většina se přizpůsobí přísnému náboženskému vedení, aniž by v dodržování místních zvyklostí, tradic a norem spatřovala nějaký teror.

Čtěte také

To jen Západ, který je přesvědčen, že nabízel něco lepšího, je nyní znechucen, že Afgháncům nic neříká svoboda, demokracie anebo rovná práva žen, které nyní zřejmě čeká povinná inventura šatníku.

​Jsme teď svědky dvojího mediálního prozření. Ukázalo se, že Afgháncům nemělo smysl pomáhat a že Západu s Američany v čele se nedá věřit. Sklizeň odhaluje, co bylo zaseto. Množí se realistické komentáře, ve kterých pragmatismus střídá naivní loajalitu a z afghánského chaosu se jako z mlhy vynořují obrysy budoucích hrozeb a malérů.

Heroin a řepka

Podobně jako Západ sní o proměně studentů Koránu v liberální demokraty, sní vyznavači proroka Mohameda o nápravě bezbožného a nemravného Západu. A myslí to s námi bohužel stejně dobře jako my s nimi.

Čtěte také

Zatímco se v Afghánistánu ještě sklízí heroin, než to Tálibán zatrhne, u nás se za plotem sklízí obyčejná řepka. V kombajnech ještě po staru sedí řidiči, kteří na nás z výšky hledí, jak nemoderně hráběmi obracíme seno. To ale brzy skončí kvůli digitalizaci výrobních procesů.

Budoucnost patří autonomním polním robotům, které si budou hledět svého, sledovat navigaci, vyhodnocovat data. Člověk s kosou bude pod rozlišovací úroveň umělé inteligence a jejích senzorů.

Jinak se zdá, že kvůli úspěchům Tálibánu v médiích nezbyl prostor pro informaci, že končící žně jsou u nás ve znamení jedné z nejvyšších úrod v historii.

Ivan Hoffman

A i když konkrétně úroda řepky je letos absolutně nejvyšší v dějinách českého zemědělství, zpráva o tom sotva může soupeřit se záběry na americkou helikoptéru, co v Kábulu zachraňuje diplomaty ze střechy ambasády.

Atraktivnější než sklizeň řepky olejky je samozřejmě sklízení plodů zahraniční politiky.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.