Ivan Hoffman: Zvěstování

4. srpen 2021

Ještě nikdy se nestalo, že by nám na pozemek přiletěl čáp. Až teď v neděli. Objevili se navečer dva a jeden z nich dosedl na betonový sloup elektrického vedení. Druhý kroužil kolem. Jako by ve vzduchu čekal, až si partnerka či partner odpočine. Pak ale také přistál, hned na sloupu vedlejším.

Spěchal jsem pro fotoaparát, abych událost zdokumentoval. Byl to ale spěch zbytečný, čápi neměli naspěch. Jak na kraj sedala tma, bylo zřejmé, že se u nás z nějakého důvodu rozhodli přenocovat.

Ještě po půlnoci jsme vtipkovali, že čápy ráno najdeme hodovat u jezírka s karásky. Evidentně to totiž nebyli čápi, co nosí děti. Neměli uzlíčky a u nás ani v sousedství dítě nikdo nečeká. Na úsvitu byli pryč.

Čtěte také

Celou noc na pondělí ale byla neklidná naše Tina, fenečka, která měla ideálně rodit ve středu, na šedesátý první den. Porodila na den padesátý devátý, v pondělí, jak to svou návštěvou zvěstovali čápi. Co jiného než zvěstování totiž mohlo být smyslem jejich mise? Podobně je tomu s otázkou, kdo je poslal. No kdo asi? 

Honza Schneider zrovna ve svém nedělním Jazzovém okénku zmínil charismatického Toma Waitse, který v písni Way Down In The Hole říká: „Lord is very, very busy man.“ Jenomže kdo jiný než vševědoucí, byť velice, velice zaměstnaný, mohl dát čápům naši, respektive Tinčinu adresu?

Ďábel určitě nemá v popisu práce zvěstovat radost zrození. Specializuje se na temné mise, kterými pověřuje havrana.

Ivan Hoffman

Neskrývám, že se touto glosou ucházím o bludný balvan. Bludný balvan je prestižní cena, kterou skeptici, co nevěří na náhodu, neboť vše má podle nich logiku, udělují mystikům, co na náhodu nevěří, neboť i to, co nemá logiku, má podle nich nějakou příčinu a smysl.

Skeptik s mystikem se shodnou, že náhoda neexistuje. Svět má pevný řád, ve kterém se logika snoubí s tajemnem. A též naopak, samozřejmě.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio