Ivan Hoffman: Jak podpořit ekonomiku

22. únor 2023

Bude tomu dvanáct let, co se nám dcera v éře hlubokého míru svěřila, co se naučila na helsinské Metropolia University of Applied Sciences od profesora přednášejícího ekonomii: „Pokud chcete přispět k ekonomickému oživení, zdemolujte autobusovou zastávku.“

Představuji si učitele, který se snaží zaujmout studenty příkladem ze života, a tak přehání kvůli kráse, aniž by ovšem mladé uváděl v omyl.

Čtěte také

Svěřuje jim tajemství, že když je všechno udělané a všechno normálně funguje, tržní ekonomika chřadne. Potřebuje impuls, druhý dech, příležitost, kterou lze uchopit za pačesy, výzvu, se kterou je třeba se poprat, něco, co rozčeří stojatou vodu. Životodárným impulsem, příležitostí a výzvou je ta zdemolovaná autobusová zastávka.

Pokud víme, naše dcera a její spolužáci z různých koutů světa ekonomiku v Helsinkách cestou z baru neoživovali.

Stará škola

Čtěte také

Povědomí o smysluplném vandalství si ovšem z renomované univerzity odnesli vystudovaní experti na byznys a logistiku například do Francie, Číny, Ruska, a dokonce až do Afriky či Jižní Ameriky. Fenomén zdemolované zastávky je univerzální, globální. Oživí ekonomiku všude, kde kapitalismu hrozí mír, stabilita čili stagnace z prosperity.

Pokaždé, když míjím naši novou autobusovou zastávku, přijde mi tak nevkusně plastová, že by se ideálně hodila k ekonomickému oživení. Brzdí mne bohužel nemoderní výchova a utrpěné chatrné vzdělání, stará škola čili jak se dnes říká „old school“.

Ivan Hoffman

Já už zkrátka tu autobusovou zastávku zdemolovat nesvedu, mladí si ji budou muset kvůli ekonomickému oživení vybombardovat sami. Jen doufám, že z jedné vody načisto neoživí půl kraje i s místní populací. Známe tu řadu lidí, které by byla škoda obětovat kvůli kříšení ekonomiky.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.