Ivan Binar: Gigant s kudlou

31. leden 2019

Toho chlapa s kudlou nad vchodem jsem se nikdy nebál. Vypadá hrozivě, ale dosud nikoho nepropíchl, ani Hitlera, když se tu producíroval – a bylo by to ku prospěchu nejen našemu.

Mám na mysli Giganta před Pražským hradem.

Ivan Binar: Nutrie migrující

Nutrie v Praze

Nutrie se rozhodly migrovat z Hrdlořez do Libně. Lidé si je pletou s bobry, jenže bobři kácejí stromy a mají placaté ocasy pokryté střešními taškami bobrovkami, proto jsou to bobři.

Jako zavilý Moravan vymyslel jsem si v Praze báječnou procházku: tramvají na Bílou horu, odtud podél Hvězdy oborou a po stezce kolem Ladronky, mineme Strahovský stadion, projdeme studentskými kolejemi a jsme na Petříně.

U hvězdárny potkáme Štefánika, projdeme Strahovským klášterem, který hostí Památník národního písemnictví, dorazíme na Pohořelec, v hospodě u Černého vola se můžeme osvěžit, na Hradčanském náměstí se pozdravíme s panem prezidentem Masarykem, kolem neškodné hradní stráže podejdeme Giganta s kudlou a pak přes Hrad, hradními zahradami kolem Belvederu a přes parky na Letnou; tam se pokocháme pohledem na Prahu a nebo na fotbal.

Už si to nepamatuju přesně, domnívám se však, že za panování soudruha Husáka visela na velkolepých stožárech po stranách Matyášovy brány vedle československé taky sovětská vlajka.

Pravda a láska je drcena lží a nenávistí

Ivan Binar: Trojský most

Trojský most

Před čtyřmi lety v říjnu byl dostavěn a uveden do provozu most z Holešovic do Troje, architektonický skvost.

Když seděl na Hradě prezident Klaus – to vím zcela jistě – vlály tam dvě vlajky České, dříve Československé republiky. To aby jeden ze stožárů nezůstal prázdný a tomu druhému nemusel závidět. Dvě stejné vlajky vedle sebe však postrádají obsah symbolů a mění se v pouhou dekoraci.

Když byl zvolen prezidentem Miloš Zeman, místo přebytečné státní vlajky zavlála na Pražském hradu modrá vlajka s hvězdným kruhem: sláva, sláva! Vždyť jsme součástí Evropské unie. Snad nás to uchrání před naší vlastní demokratickou nezralostí...

Myslel jsem tehdy při prezidentských volbách, že Hrad by slušel spíše šlechtici, ale první gesto mne s prostým občanem Zemanem téměř smířilo.

Ivan Binar: Muka volby

Ekologie

Politické strany, opravdové politické strany, které se stále ještě – alespoň slovy – hlásí ke své tradici, připomínají plechovky notně vybledlých barev, rzí prolezlé, poloprázdné.

Jenže sebeúčinnější gesta nestačí. Na Hradě plápolá taky prezidentská standarta: PRAVDA VÍTĚZÍ. A já se obávám, že nevítězí, že se tu lže víc než kdykoli jindy.

Pravda a láska že je drcena lží a nenávistí. Poté, co nad Pražským hradem zavlály červené trenýrky – a nevlály tam dlouho –, nelze komplexem nerušeně projít. Je třeba zdolávat bariéry a podrobit se prohlídce vykonávané ozbrojenci. Jako by tu místo pravdy hodlaly zvítězit trenýrky.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Toho Giganta s kudlou nad hradní bránou jsem se najednou začal bát. Při procházce z Bílé hory už na Hradčanském náměstí raději zabočím, seběhnu kolem Masaryka a v Nerudovce se rozplynu mezi turisty.

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.