Ivan Binar: Chrousti a vrabčáci

3. listopad 2022

Když se za mého dětství slavily slavné májové dny, bývávalo všude plno chroustů. Po čtyřech letech strávených v podzemí, kdy jako ponravy užírali pšenici kořínky, proměnili se v úctyhodné brouky s vějířky na tykadlech, vzlétli na stromy a pustili se do listí. 

Kdo měl slepice, setřásal chrousty pro slepice, mohly se za nimi utlouct. Nezbední chlapci strkali chrousty děvčatům za límec. Ty, panečku, ječely! – Avšak jednoho dne chrousti zmizeli, jako když do vrabců střelí. A bez chroustů už to není ono. Snad to zavinily pesticidy.

Čtěte také

Nebo vrabčáci uličníci, pobývali s námi ve městech i na vsi a najednou zmizeli, jako ti chrousti. Kam se poděli? A přitom v našich končinách jsme je nehubili jako v Číně. Velký vůdce Mao Ce-tung prohlásil vrabce spolu s mouchami, komáry a potkany za škůdce užírající lidem chleba. Vyhlásil všečínskou kampaň Dostaň vrabce.

Poslušný čínský lid se do toho pustil všemi prostředky. Celá Čína, každý občan i docela malý občánek honil vrabce, nedal jim spočinout. A když znavení ptáci padali únavou z nebe, lid je utloukal holemi. Poslední vrabčí hejno se pokusilo o záchranu na zahradě polského velvyslanectví v Pekingu.

Já nic, já muzikant

Jenže čínský lid poslušný velkého vůdce obklíčil zahradu, dva dny a dvě noci nepřetržitě rachotil, bubnoval a tloukl do hrnců, až vyhubil i tu poslední hrstku žadatelů o azyl. Polští diplomaté pak vrabčí mrtvolky nabírali lopatami.

Čtěte také

Kampaň Dostaň vrabce měla ovšem nedozírné následky: porušení ekologické rovnováhy vedlo k přemnožení škůdců, kterými se vrabci živí, následkem byla neúroda a hladomor.

V našich osvícených končinách se kampaň proti vrabcům nekonala a přesto jich povážlivě ubylo. Snad proto, že se už nechová tolik drůbeže, při níž se vrabčáci přiživovali; je méně hmyzu, taky plevelů s výživnými semínky a přibylo predátorů – strak, sojek a krahujců… Vrabec je tvor na ekologické změny značně citlivý.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Nabízí se ještě jedno, poněkud krkolomné vysvětlení: Vrabčáky napadlo, že by se mohli živit chrousty, a tak se do nich s vervou pustili, až je všechny spořádali.

Jenže chrousti jsou pro drobné vrabčáky příliš velkými sousty. Přecpali se a začali hynout, divže s těmi chrousty taky nevyhynuli. Tím pádem má pan člověk čisté svědomí a může tvrdit: – To já ne, já nic, já muzikant.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.