Ivan Binar: Čápi, čápi…

29. září 2022

Za naším domečkem ve Vlkovicích je mírný svah porostlý trávou; louka až za obzor a za obzorem zase louka až za obzor. Před zavedením dotací tu bylo pole s pohankou, za komunistů zaseli sem jednotní zemědělci kukuřici, chytře, do řádků shora dolů. A když přišla bouře zlá a lijavec, velká voda se valila v brázdách mezi kukuřicí a zanesla bahnem garáž trabantu po kolena. Louka je to nejrozumnější řešení.

Ani nevíme, kdo ty pozemky po jednotných zemědělcích zdědil. Nejdřív zaseli kostřavu, za pár let trávu prorostlo devatero lučních květů a všelijaké bejlí: kopretiny, zvonky, taky zeměžluč a lnice květel, divoká mrkev, bodláčí a kdovíco.

Čtěte také

Jsme rádi, že máme pod okny louku, je to lepší než kukuřice. Na květech bzučí včely, v trávě poskakují kobylky, myšky hrabalky šmejdí mezi stébly. Jednou o prázdninách přiběhla do kuchyně maličká Stella s očima navrch hlavy a zvěstovala, že viděla šunku na louce. Dokonce či šunky se tam popásaly i se šuncem.

V příhodnou chvíli se dostaví mašina nadměrných rozměrů a pustí se do louky. Máváme jí na pozdrav, ale neodpoví. Jsme rádi, na posečené louce se líp skotačí. Když mašina odhučí do neznáma, slétnou se na louku čápi. Nejdřív jeden a pak další, už je jich tam tucet a ještě přilétají, jako by se svolávali esemeskami. Kde se jich tolik nabralo?

Plná křídla práce

Čtěte také

Víme jen o jednom čapím hnízdě poblíž, o čtyřpatrovém, luxusním, v Potštátě na náměstí. Ostatní museli přiletět z větší dálky. Čápi si vykračují v posečené trávě a pilně se cpou myšmi, kobylkami a veškerým hmyzem, který se jim dostane pod zobák. I slepýše slupnou jako malinu a nepohrdnou ani mršinou.

O čápovi je rozšířená představa, že se živí výhradně žábami. Kde by se na té naší vyprahlé louce vzaly žáby… Čápi se důstojně procházejí nebo trpělivě čekají s nachystaným zobákem, až hraboš polní vystrčí z nory zvědavou hlavičku.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Žádný z těch čápů, kteří se letos procházeli po louce za naším domečkem, nepřiletěl z čapího hnízda, o kterém se teď tolik píše a hovoří. Je tuze daleko a kdoví, jestli není umělé a jestli tam vůbec nějací skuteční čápi přebývají.

Zevrubně, ze všech stran, se to čapí hnízdo probírá, ale čápy z naší louky to zamák nezajímá. Praví čápi totiž mají po celý rok plná křídla práce s roznášením děťátek maminkám v porodnicích.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.