Ivan Binar: Holátko

30. červen 2022

Zjara se vrátili z kdovíjakých toulek a znovuobjevili svoje staré, opuštěné hnízdo na hrušni, která hrušky neplodí, jenom vykvete a dost. Je to okrasná městská hrušeň, hrušky jsou tu nežádoucí, padaly by chodcům na hlavy a na zaparkovaná auta. Hnízdo je rozdrbanější než loni, když z něj vyvedli dvě zdatná mláďata.

Hřivnáči nejsou zrovna nejlepšími staviteli. Měli se k sobě jako dva holoubci a pak se jim narodilo vejce; jenom jedno jediné, obvykle bývají dvě.

Čtěte také

Třeba byly dvě a jedno jim ukradla straka zlodějka. Potlouká se jich tu spousta a na cizí vejce mají spadeno; stejně jako lidé, jako my. Jisté je, že se jednou zrána vyklubalo z vejce holátko se zobáčkem lačně dokořán.

O letní neděli v podvečer jsme se vraceli z Bílé hory, vybojovali jsme tam tentokrát vítěznou bitvu s šašlikem. Odehrála se v gruzínské restauraci, šašlik byl poražen a my nasyceni. U našeho domu v Holešovicích stáli na chodníku dva kluci s jednou bezmotorovou koloběžkou, hleděli pod hrušeň a tvářili se bezradně. Na placatém kameni se choulilo neopeřené ptáče, holátko hřivnáčátko z hnízda vypadlé. Taky jsme se začali tvářit bezradně. Tak dlouhý žebřík, abych dosáhl až k hnízdu, nemáme.

Zvíře v nouzi

Čtěte také

A i kdybychom takový měli, co když je z bůhvíjakých důvodů z hnízda vystrnadili vlastní rodiče? Bez jejich péče by ptáče tak jako tak zahynulo. Když jsme ty dva chlapce oslovili, zdráhali se promluvit, ale na obrazovku chytrého telefonu pomocí překladače napsali: Byl na chodníku, dali jsme ho na kámen, aby se mu nic zlého nestalo. – Byli to Ukrajinci na útěku před válkou, objevovali Prahu, svůj nový domov.

Stáli jsme nad nebohým holátkem a nevěděli, jak mu pomoci. Takhle to přece nemůžeme nechat, chodí tudy nerozumná psiska dychtící po nevšedních zážitcích; taky by to ptáče bez pomoci mohlo hladem zahynout…

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Naštěstí šla tudy energická dáma, okamžitě pochopila situaci a věděla si rady: na pomoc zavolala Zvíře v nouzi. Zvíře v nouzi rozhodlo: Nekrmit, nenapájet, dát do krabice a počkat. Přijedeme. A skutečně, pro holoubátko si zanedlouho přijeli. Na stanici pro záchranu zvířat dostane antibiotikum a veškerou péči.

Tak nevím, jak by to dopadlo bez těch kluků s koloběžkou, které sem válka přivála z Ukrajiny, aby tu s námi zachraňovali z hnízda vypadlá ptáčata…

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.