Ivan Binar: Racek a západní vítr

25. srpen 2022

Vítr od západu lomcuje vrbovím a olšemi, javory u silnice nesvírají předepsaný pravý úhel, naklánějí se k východu. Varovná dopravní značka „Od 22.00 do 5.00 ráno pozor na vydry“ větrům odolává. Rákosí po obou stranách silničky se vlní jak živý organismus.

Cesta končí malým přístavem pro jachty, motorové čluny a několik nových hausbótů – příbytků na vodě, pro něž naše mateřština nemá jedno slovo. Podobně je tomu s germanismem štamgasti.

Čtěte také

Vodní plocha před námi není opravdové moře, je to mělká zátoka Baltu s úzkým hrdlem, kterým se moře vtírá do roviny porostlé rákosem, u zátoky vesnička Vieregge: Nové patrové domky s tradiční rákosovou střechou, se zahrádkou a růžemi klátícími se ve větru, vše k pronajmutí za dostupný peníz.

Jsme na ostrově Rujáně (s dlouhým á). Ve 12. století tu žili Západní Slované a panoval jim kníže Jaromar I.

Ve městě Bergen nechal postavit kostel Panny Marie, už je přestavěný a po Jaromarovi zbyl tu jen kámen, notně omšelý reliéf a po Slovanech zůstal na mysu Arkona kopeček zarostlý trávou, zbytky sídliště. Místní názvy neznějí našim uším zrovna germánsky.

Vítr od východu přivál rachot děl

Vítr na Rujáně fouká ve dne v noci a přináší rozptýlení, zapomenutí na věci znepokojivé a tudíž podstatné. Mám problém s racky.

Je to pseudoproblém a týká se množného čísla. Říkat jim rackové připadá mi knižní, v hovoru nepřirozené: Lolito, dva bílí rackové tě provázejí…

Čtěte také

Jenže slovo racci není ani trošku zvukomalebné. Místo: ,Přiletěli čtyři racci nebo rackové,‘ raději řeknu, ,že jich přiletělo o jednoho víc‘, pět racků. Nebo šest… Na nějakém tom rackovi přece nesejde.

Poklidné letní odpoledne. Několik racků, místních štamgastů přiletělo od moře a pokřikovalo nám nad hlavami.

Posedali si na střechy hausbótů a na stožáry jachet, dívali se na nás, jak pijeme kávu a cpeme se koláčem s rakytníkem řešetlákovým.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Nejdrzejší a nejodvážnější pták provedl nálet na náš stůl a uzobl kus mého koláče. Vítězně se zachechtal, ale kořist neupustil.

Všichni racci (nebo rackové?)... Všech pět nebo šest racků odletělo s pokřikem zpátky na moře.

Vtom se stálý západní vítr obrátil a od východu přivál rachot děl, výbuchy min, střelbu, nářek raněných a dětský pláč... Nebo se nám to v poklidném letním odpoledni jen zdálo?

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio