Iva Pekárková: Šestka, nebo devítka?

25. květen 2021

Taky jste viděli ten vtípek? Na chodníku stojí proti sobě dva chlapíci a oba zírají na číslici napsanou mezi nimi. Pro jednoho je to šestka, pro druhého devítka. Každý z těch dvou má svou pravdu danou úhlem pohledu. Pokud jeden z nich nepřejde na stranu toho druhého, tihle dva se nikdy nedohodnou. Je to moudrý vtípek.

Někdo ještě moudřejší si ale uvědomil, že symboly jako třeba číslice pravděpodobně nejsou na chodníku namalované pro nic za nic. Jistě, takovou šestko-devítku může vytvořit náhodná prasklina v asfaltu, může ji načmárat dítě, které ještě neumí psát číslice, anebo může být dílem nějakého podvratného živla, který doufá, že se kolemjdoucí začnou handrkovat, co tenhle symbol znamená.

Čtěte také

Ale je mnohem pravděpodobnější, že je tenhle symbol buď šestka, anebo devítka. Když najdeme na chodníku spadlou tabulku s takovým záhadným číslem, stačí se rozhlédnout po okolí: pokud na domě po jedné straně visí číslo 11 a na domě po druhé straně číslo 7, můžeme si být téměř jistí, že je to devítka. Pokud takovou tabulku najdeme mezi čísly 4 a 8, je to skoro určitě šestka.

Co z toho vyplývá? Že na mnoho zdánlivě neřešitelných otázek ve skutečnosti existuje jen jedna správná odpověď. Že situace, kdy můžeme o dvou lidech se zcela protichůdným názorem s čistým svědomím prohlásit, že „oba mají pravdu“, se nacházejí spíš ve sféře teoretické. Konkrétní okolnosti ve většině případů jednoznačně určují, jestli má pravdu ten, kdo vidí šestku, anebo ten, kdo vidí devítku. 

Pravda není někde uprostřed

Čtěte také

A ultimátní kompromis, tak nadužívané a otřepané prohlášení, totiž „pravda je někde uprostřed“, je v tomhle případě úplný nesmysl. Ať už je záhadná číslice šestka, anebo devítka, rozhodně to není sedm a půl.

Bývá dobré si zjistit, jestli stojíme na správné straně a vidíme věci takové, jaké opravdu jsou.

Iva Pekárková

Znáte ten starý vtip, snad ještě z první republiky? Chlapík zoufale potřebuje peníze, a tak si koupí lístek do Lotynky – číslo devadesát devět. To pak napíše na velkou ceduli a u té se celý den modlí, prosí boha, aby číslo vyhrálo. Otázka: „A vyhrálo 99?“ Odpověď: „Ne, vyhrálo 66, protože to v nebi viděli obráceně.“

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio