Iva Pekárková: Kyblíček, lopatička a teroristický útok

18. květen 2021

Bylo nebylo. Žil byl v Česku jeden entomolog s mozkem beznadějně rozežraným od červů. Tedy aspoň podle jeho projevů soudě. Dr. Mojmír Kyblíček (jak mu budu říkat, aby nikdo nemohl tušit, kterého entomologa mám na mysli) sám sebe pasoval na udatného bojovníka proti všemu, co nemá rád.

Nemá rád například muslimy. Založil několik spolků za jejich potírání, s názvy v pokulhávající češtině i zkomolené angličtině, a když to nepomohlo, nechal se slyšet, že mohamedány je třeba rozemlít na masokostní moučku.

Čtěte také

U pískoviště, na kterém si Dr. Kyblíček hrál s lopatičkou a pilně plácal vlastenecké bábovičky, se čas od času zastavil ten či onen populistický politik pátrající po fanaticích, kteří by se mu hodili. Ale i ten největší blbiózo po chvíli s povzdechem odešel. Kyblíček zůstal sám.

A tak aspoň zorganizoval teroristický útok. Říká se, že se mnozí z nás začnou po čase podobat svému nepříteli. A to se stalo i Dr. Kyblíčkovi. Stal se karikaturou muslimského radikála. Dorazil na proslulé pražské náměstí na velbloudu, oblečen v dlouhé bílé říze, křičel „Allahu akhbar“ a mával čímsi, co silně připomínalo útočnou zbraň. Vyděsil mnoho turistů a leckterého Čecha, který si o plánovaném Kyblíčkově teroristickém činu nepřečetl v novinách. Měl, jak se říká, z pekla štěstí, že se mezi lidmi na náměstí nenašel žádný chrabrý bojovník s nabitou zbraní, takže ho nikdo nesejmul. Kyblíček nezemřel, jen na velbloudu odjel do ***. Kam, podle názoru mnohých, patří.

Stanete-li se teroristou, těžko zůstat entomologem

Čtěte také

Jaké však bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že Kyblíček z *** zas vylezl. A vědecký spolek pro potírání bludů (budu mu říkat Augiáš, aby nikdo netušil, o kterém spolku mluvím) pořádal Kyblíčkovu přednášku o entomologii. Prý o „politice“ skoro nemluvil.

Jsem z toho paf. Spolek Augiáš pozval Kyblíčka, člověka, který se sám pasoval na politika, aby přednášel „o něčem jiném“. Pouhá Kyblíčkova přítomnost je ale politický akt. Vyzval by spolek Augiáš, kdyby se naskytla příležitost, Hitlera, ať vypráví o kreslení? Goebbelse, který prý byl skvělý tatínek, než své děti otrávil kyanidem, ať přednáší o moderním rodičovství? Vražedkyni Olgu Hepnarovou, aby učila děti háčkovat?

Iva Pekárková

Kyblíček, mizerný terorista, už přece nikdy nebude jen obyčejný entomolog. Bude si svou propagandu, jakkoli neúspěšnou, nosit s sebou, ať půjde kamkoli. To by představitelé spolku Augiáš, tak hrdí na své racionální myšlení, snad mohli vědět.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.