Iva Pekárková: O fotbalistech a třetí dávce

7. prosinec 2021

Všimla jsem si, že se spousta lidí, kteří se bez protestů, dokonce s radostí nechali dvakrát očkovat, ke třetí dávce vakcíny proti covidu staví s nedůvěrou a odporem. „Už jsem jim nastavil rameno dvakrát,“ nechal se slyšet můj skorosyn Pavel, „nechápu, proč bych to měl dělat ještě potřetí.“

Lidé, kteří se od zdravotníků nechali opíchat už dvakrát, jistě nepatří k zarytým odmítačům s mozky tak propláchnutými dezinfo propagandou, že nemá smysl snažit se je o čemkoli přesvědčit. Tihle lidé jsou jen unavení z pandemie a přestávají věřit, že z ní najdeme cestu ven. Pokusím se vysvětlit, proč třetí dávku vakcíny proti covidu opravdu potřebujeme.

Čtěte také

Vakcíny, kterými se teď očkuje, fungují nejlépe proti dřívější variantě viru. Těžko tomu odpomoct – vytvořit vakcínu, řádně ji otestovat a pak vyrobit stovky milionů dávek chvíli trvá. Virus se mezitím párkrát „převlékl“ a protilátky, které se nám díky očkování vytvořily v těle, nás před jeho novými variantami tak dobře neochrání. To ale není důvod nenechat se stejnou vakcínou očkovat potřetí. Naopak, je to dobrý důvod pro to, abychom to udělali.

Čím hůř fungují, tím víc jich musí být

Imunita je šíleně složitá záležitost. Ti požehnaní jedinci, kteří jí rozumí dopodrobna, vědí, že o ní nevědí všechno. Ale princip obrany je jednoduchý: jde o to, aby se pokud možno každý choroboplodný zárodek, který pronikne do těla, setkal s buňkou nebo molekulou, která ho zlikviduje. Očkování proti určitému viru vytvoří v našem těle cílenou obranu proti němu.

Čtěte také

Představte si fotbalové hřiště, po kterém pobíhají fotbalisté (to jsou protilátky) a ze všech stran na něj létají míče (to jsou viry). Úkolem fotbalistů je co nejdřív každý míč poslat na bránu. Když jsou fotbalisté dobře vycvičení, dobře na míče vidí a je jich dostatek, neunikne jim jediný míč. To je případ, kdy protilátky přesně odpovídají variantě viru. Jenže co když se míče změní, začne je být hůř vidět, začnou létat rychleji nebo nečekaně kličkovat? Fotbalisté jich pořád spoustu zlikvidují, ale taky jim spousta míčů unikne. To je případ, kdy virus svůj převlek pozmění, tedy situace, která nastala s novou variantou koronáče.

Iva Pekárková

Nemáme možnost hvízdnutím vyhnat z hřiště zastaralé hráče a vpustit tam nové a lepší. Musíme si poradit s těmi, co máme k dispozici. Tím pádem se vyplatí jich na hřiště poslat co nejvíc. Když je jich hodně, je dobrá šance, že společnými silami vetřelce zlikvidují.

Takhle jsem to vysvětlila svému skorosynovi Pavlovi. Slíbil, že si bez řečí půjde pro třetí dávku.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.