Iva Pekárková: Léčivá síla logiky

23. listopad 2021

Psychiatr, který má na pacienta nanejvýš devadesát minut, tohohle chlapíka vyšetřoval tři a půl hodiny. Nevěděl, co si s ním počít. Chlapíkovi se stala strašná věc: rozešla se s ním přítelkyně. Byli spolu šest let – šest let, rozumíte? –, byla to jeho osudová láska a on bez ní nedokáže žít.

Vyšlo najevo, že doopravdy nedokáže. Přítelkyně ho celou dobu živila, zatímco on si „hledal práci“. Teď dostává podporu od státu, ale nestačí mu to ani na cigára. Kouří osmdesát denně – tak je nervózní. Třikrát se mu nepovedla sebevražda. Jednou se opil v parku na lavičce a chtěl si vzít prášky, ale ženská, která šla okolo, mu je vyrazila z ruky a tím mu všechno zkazila. Jednou si připravil provaz a chtěl se oběsit na jabloni, ale větev praskla ještě dřív, než strčil hlavu do oprátky. Jednou chtěl skočit pod autobus, ale on nejel a nejel.

Čtěte také

Na laika jeho projev působil dojmem, že se ze všech sil snaží, aby ho zavřeli do léčebny. Ale doktor tvrdil, že nikdy nemůžete s určitostí říct, že se pacient o sebevraždu nepokusí. Nejradši by ho skutečně někam zavřel, ale oddělení pro léčbu duševních chorob jsou teď nabitá, covidová doba s lidskou psychikou pořádně zamávala. Předepsal mu silnou dávku antidepresiv a poučil ho, že kdyby cítil potřebu se zabít, musí okamžitě jít do nemocnice, požádat o tlumočníka a zdravotníkům to oznámit.

„Ale padají černá pírka!“ vykřikl můj klient. A vysvětlil nám, že nahoře na nebi bojuje dobro se zlem. Nejdřív, krátce nato, co ho přítelkyně nechala, padala bílá peříčka, dobro vítězilo a on stále věřil, že ho přijme nazpátek. Teď se ale z nebe snáší čím dál víc černých pírek! To znamená, že zlo vítězí a jemu nezbyde, než se vším skoncovat. 

Padají černá pírka. Tak kdo vítězí?

Čtěte také

Psychiatr mu zopakoval, že kdyby cítil potřebu ublížit sobě nebo jiným, musí hned do nemocnice, a rozloučil se.

Chlapík trval na tom, že mě doprovodí na vlak. Tím pádem měl další půlhodinu na to, aby mi povídal o padajících pírkách. Je to čím dál tím hroznější, svěřoval se mi, už dlouho nespadlo ani jedno bílé.

Pokusila jsem se ho potěšit. Na lidi s duševní poruchou logika většinou nefunguje, ale na lidi v depresi občas ano. „Víte, ale jestli padají samá černá, znamená to, že zlo prohrává,“ řekla jsem.

Iva Pekárková

„Jak to – prohrává? Zlo vítězí. Padají samá černá pírka!“

„Viděl jste, jak to vypadá, když se perou dva kohouti?“ řekla jsem. „Z kterého létá peří? No přece z toho, co dostává na budku.“

Bylo vidět, jak to chlapíkovi v hlavě šrotuje. „Vidíte – to je možné! Že mě to nenapadlo dřív!“ Viditelně ho to vzpružilo.

Jsem zvědavá, jaká pírka budou padat z oblohy, až budu po čtyřech týdnech znovu tlumočit na jeho schůzce s psychiatrem.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio