Iva Pekárková: Nedobrovolný crowdfunding

7. listopad 2023

Můj dávný americký známý se přerazil při vystupování z autobusu. Mnoho se mu nestalo. Zabýval se bojovým uměním a padání měl v malíčku. Byl ale jako obyčejně švorc, a tak se rozhodl soudit se společností, které patřil autobus.

Sehnal si pár svědků (kteří lhát nemuseli – přerazil se z pohledu laika fakt spektakulárně) a dobrozdání od lékaře, že mu ten pád způsobil úzkosti. Ani lékař lhát nemusel, žádný doktor si přece nemůže být jistý, že jeho pacient úzkostmi netrpí. Papíry na to, že si poškodil páteř, se mu opatřit nepovedlo, ale i tak se s ním společnost mimosoudně vyrovnala.

Čtěte také

Nezískal miliony, ale pár desítek tisíc dolarů se taky šikne. Navíc to bylo koncem osmdesátek, a tak si i potom, co zaplatil 40 procent svým právníkům, mohl koupit byt v méně prestižní čtvrti na Manhattanu.

Své kámoše pak učil, jak se správně rozplácnout při vystupování z autobusu, vlaku či metra, jak uklouznout na nedokonale uklizeném městském chodníku… zkrátka jak zbohatnout.

Až po čase mu do jeho nadšení jeden mizera hodil vidle. Zeptal se ho totiž, kdo podle něj takové zbohatnutí platí.

No kdo asi? Dopravní společnosti zvýší jízdné. Město New York zvýší daně. Společně se na to složíme my, prostí občané. Bude to takový crowdfunding, v tomhle případě nedobrovolný.

Někdo to vždycky musí zaplatit

Čtěte také

V Čechách to, jak jinak, máme taky. Nejen na té nejvyšší úrovni, totiž když politik ukradne pár miliard a my občané to zaplatíme. I na těch trochu nižších.

Nedávno potřebovala dcera mé kamarádky řadu náročných a samozřejmě i nákladných vyšetření. Ona sama neplatila nic, byla řádně pojištěná. Ale trochu ji vyvedlo z míry, když zjistila, že si nemocnice všechno, co jen trochu šlo, započítala dvakrát. Prováděli jí jen jednu počítačovou tomografii – to si člověk přece pamatuje , ale na seznamu výkonů k proplacení byla dvě cétéčka. Stejné to bylo i s vyšetřením ultrazvukem a krevními rozbory.

Iva Pekárková

Dcera mé kamarádky nemá ráda podvody, ale nic s tím neudělala. Nechce si naštvat nemocnici, která ji léčí. A vzhledem k tomu, že žije v Česku, a ne v Americe, se částka, kterou bude muset pojišťovně každý měsíc platit, nijak zvlášť nezvýší. Ale stovky tisíc pojištěnců budou platit o něco víc.

Peníze, které si někdo podvodem přivlastní, ať už je ten někdo jednotlivec, nebo instituce, někdo nahradit musí. Příliš často jsme to my, prostí občané. Platíme za obohacování jiných nedobrovolným crowdfundingem.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio