Iva Pekárková: Nasadit tomu koronu

3. březen 2020

Teď, když všichni včetně těch, kteří nepochopí rozdíl mezi virem, bakterií a parazitem, ani kdybyste jim ho vysvětlovali železnou tyčí, skloňují „koronavirus“ zcela bezchybně, možná stojí za to upozornit na pár drobností, které vám v televizi nejspíš neřekli.

Koronavirus není ebola. Původní údaje z Číny uváděly mortalitu 8-15 %, poslední údaje ze zbytku světa se zdají být něco málo přes 1 %. Covid-19 je, podle většiny západních médií, „jen“ třikrát až pětkrát nebezpečnější než běžná chřipka.

Čtěte také

Největší nebezpečí Covidu-19 spočívá v jeho nakažlivosti – ta je prý nejméně dvakrát vyšší než u chřipky a třikrát až pětkrát vyšší než u běžné rýmy. (Běžnou rýmu z nějakých 80 % způsobují právě koronaviry – zcela jiných typů než Covid-19, a z nějakých 15 až 20 % rhinoviry.) Je otázka, jestli je v populaci promořené Covidem-19 skutečně možné se před ním ochránit bez použití respirátoru a štítu přes obličej.

Tím pádem není vyloučené, že se virus může v některých lokalitách rozšířit natolik, že onemocní příliš vysoké procento lidí – a o nemocné se nebude mít kdo starat. K téhle situaci zřejmě došlo v čínském Wu-chanu. A už se asi nedozvíme, kolik z nemocných skutečně zabil koronavirus, kolik z nich zahynulo hladem, žízní a zimou. 

Kdy onemocnět

Kamarád epidemiolog žertuje jen napůl, když říká, že z hlediska vašeho osobního přežití může být nejlepší chytit obávaný koronavirus co nejdřív.

Čtěte také

Sice si na vás budou ukazovat prstem jako na zloducha, který přinesl tu hroznou nemoc do vsi, ale budou mít pro vás lůžko v nemocnici, dostatek personálu a případně i plicní ventilátor. Pokud přijde skutečná ničivá epidemie, není vyloučené, že zdravotnický systém přestane fungovat a vy se budete muset s chorobou vypořádat sami. I tak ale budete mít velmi dobrou šanci na uzdravení.

Další věc, o které vám v televizi neřekli, je šance, podle odborníků naštěstí nevelká, že se nemoc vrátí – nakazíte se úplně stejným virem, který jste si vypěstovali ve vlastním těle – třeba z vlastního kartáčku na zuby. Koronaviry způsobující rýmu tuhle ohavnou schopnost občas mají, a pokud si někdo stěžuje, že „se pět neděl nemohl zbavit rýmy“, může to znamenat, že se stejným virem samonakazil pětkrát, než jeho tělo, během 4-6 týdnů, stačilo vytvořit specifické protilátky.

Iva Pekárková

Časopis Americké lékařské komory teď uvádí, že inkubační doba viru může být až 24 dní – a tohle číslo se může ještě zvýšit.

Tak jako při každé epidemii viru přenosného kapénkovou nákazou by bylo ideální, kdybychom mohli všichni zůstat doma a počkat, až se to přežene. Z tohohle pohledu se hromadění zásob trvanlivých potravin (a vody!) nezdá tak nelogické.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.