Ondřej Neff: Konstruktivní návrh proti chřipce

2. březen 2020

Těžko se z toho propletence vybabrat. Každý teď mluví a píše o koronaviru. Otevřete noviny a vyskočí na vás koronavirus, leze vám do uší z rádia a cpe se do očí z televizní obrazovky, takže je až trapné věnovat glosu něčemu tak otřepanému, až omlácenému.

Jenže zase na druhou stranu, když o tom každý mluví a je na to zvědavý, jak o tom nemluvit, proč se tématu vyhnout? Tak aspoň dvě poznámky na okraj.

Čtěte také

Nedávno nastalo to, co se dalo čekat, totiž masivní útok na obchody. Nebyl ovšem tak masivní, jak to líčila média. Přinejmenším má osobní zkušenost je věru málo dramatická. Regály se špagetami a rýží nejsou vymetené – v těch obchodech, kam jsem zabloudil.

Mezery v nich ale jsou, to je pravda. Co jsem se tak poptával a hovořil tam a onde, moji známí – včetně naší rodiny – si nějakou tu rezervu vytvořili. Ale pozor. Je to obranná reakce ne před epidemií samou, ale co bude stát podnikat. Strašidlo u mnoha lidí se nejmenuje koronavirus. Je to karanténa. To je ten Damoklův meč nad hlavami, toho se bojíme.

Víme přece, s jakým gustem státy, tedy státní instituce, nařizují a omezují a vymezují. Jako by se změnil smysl existence státu. Jestli to někdy byl imperativ umožnit, dnes je to ochránit. No a nejlíp se ochraňuje, že něco zakážeme. Dobro nastane, až státy zakážou vše zlé. Pracují na tom.

Odlákání pozornosti

Čtěte také

Druhá poznámka je konstruktivní. Experti se shodují na tom, že sám koronavirus není zas tak velká metla lidstva. Je to chřipka, možná o něco těžší a nakažlivější, ale je to chřipka. Vážnosti dala této chřipce teprve média. A sem směřuje můj konstruktivní návrh.

Obecné náladě a duševnímu zdraví obyvatelstva by prospělo, kdyby se podařilo odlákat zájem médií někam jinam. Něco ve stylu filmu Vrtěti psem, ve kterém se vytvořila fiktivní válka s Albánií, aby se odvrátil sexuální skandál prezidenta před volbami. Musel by to být nějaký špek. V našich podmínkách třeba účast Miloše Zemana na shromáždění Milionu chvilek pro demokracii.

Ve světovém měřítku třeba přestup Donalda Trumpa na islám. Vladimir Putin by představil před televizními kamerami svého dvojníka, který místo něho boxoval v ringu a rdousil holýma rukama ussurijské tygry.

Ondřej Neff

Bylo by to pěkné od politických vůdců, kdyby přišli s takovou všeobecně prospěšnou iniciativou. Hned by se světu ulevilo, přinejmenším duševně.

Nesměli by ale onemocnět na chřipku. Nejen tu koronavirusovou. Na žádnou. To by se vše naprosto pokazilo.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.