Iva Pekárková: Kakao pro Afriku

20. červenec 2021

V Indii, v podhůří Himálaje, se už léta pěstují jablka. Podmínky jsou tam pro to ideální: nadmořská výška zkrotí subtropické teploty, monzuny zajistí vláhu a v okolí se vždycky najde dost lidí ochotných sady ošetřovat a jablka sklízet a balit za minimální plat.

Byla jsem tam zrovna v době sklizně. Všude, kam jste se podívali, Indové balili jablka. Po silnicích jezdily náklaďáčky plné jablek. Na každé stráni jabloňový sad. Není divu, že jsem zatoužila indická jablka ochutnat.

Čtěte také

Ale pouliční prodavači, u kterých přece koupíte úplně všechno, jablka nenabízeli. Naivně jsem se zastavila nad skupinkou dělníků, kteří jablka z náklaďáku pakovali do krabic. Začala jsem jim vysvětlovat, že bych chtěla pár jablek odkoupit, ale zaboha se mi to nedařilo. Jen na mě zděšeně koukali a jeden odběhl pro dozorce. I ten se tvářil zděšeně. Vysvětlil mi, že jablka v tomhle údolí nejsou na prodej, jsou na export. Tady je nikdo jíst nesmí, a kdyby některý z pracovníků jediné jablko ukradl, okamžitě ho vyrazí. Ani on ještě žádné neochutnal.

Zdá se, že podobná situace je i s kakaem v Nigérii. Kakaových plantáží je tam spousta, ale zkuste si v takovém Benin City sehnat kakaový prášek. Nejspíš se vám to nepovede. Koupíte tam jen třikrát „zprocesované“ kakao na výrobu „lahodného“ nápoje, ve kterém je ovšem kakaa pramálo, zato spousta cukru a – věřte tomu, nebo ne – palmového oleje. Navíc je tenhle produkt v Nigérii výrazně dražší než v Evropě – je koneckonců z dovozu.

Kvalitní kakao v Nigérii? Jedině z dovozu

Čtěte také

Když jednou můj skoromanžel přivezl do Nigérie kvalitní kakaový prášek zakoupený v Anglii, maminka se do něj zamilovala. Takhle čistý a kvalitní kakaový prášek ještě neviděla. Nebyl slazený, takže si ho mohla přisladit svým oblíbeným mravenčím medem. A nebylo v něm ani „falešné mlíko“, jak tomu maminka říká, takže si do něj mohla přilít pravé mléko od sousedčiny kozy.

Dlouho chodila po sousedství a každému vyprávěla, že pro ni její syn a její bílá snacha opatřili to nejlepší kakao, jaké kdy pila: kakao z Bílé země.

Iva Pekárková

Od té doby mamince „bělošské“ kakao posíláme z Evropy. Jsme šťastní, když jí můžeme udělat radost.

Ale stejně nás napadá, že by to snad přece šlo zařídit o něco líp. Tak, aby si lidé v Nigérii mohli koupit kakaový prášek, který se nikdy nepodíval do Evropy. Anebo aby si Indové, kteří už léta balí jablka na export, směli konečně do jednoho kousnout.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.