Iva Pekárková: Až když něco provedou

13. červenec 2021

Před lety jsem při autostopu na Floridě narazila na milého Mexičana, který zrovna jel navštívit svou manželku do lochu a vezl jí kilo pomerančů, speciálně upravených, aby jí udělaly dobře. Vpich je prý třeba provést tenkou jehlou a těsně u stopky, protože bachaři dnes mají oči všude.

Chudáka manželku nachytali, když prodávala drogy – jen mařenku, ale protože jí u sebe měla pár kilo, zavřeli ji. Stýská se mu po ní, to ano, ale pobyt v lochu manželce prospívá.

Čtěte také

Přihlásila se na kurzy angličtiny, kterou nevládla tak, jak by si přála, a taky studuje kurz vaření a cateringu. Než ji pustí, získá kvalifikaci a bude pro ni snadné najít dobrou práci. Možná si otevřou cateringovou firmu. Kdyby ji poldové nenačapali, takové možnosti by se jim nenaskytly. Kurzy jsou drahé, ale ve vězení je má zadarmo.

Je to tak. Mnozí lidé dostanou v životě šanci až poté, co něco provedou a nechají se chytit. Pokud se chovají víceméně slušně, jsou jen šedá masa, nikdo jim nepomáhá a nikoho nezajímají.

Manželce roztomilého Mexičana přeju jen dobré a pevně doufám, že jí všechno vyšlo tak, jak si plánovala.

Když něco provedeš, staneš se zajímavým

Ale jsou lidé, kteří skončí ve vězení kvůli mnohem horším činům – a, jak se zdá, taky jim to prospěje. Přinejmenším v tom, že najednou všechny začne zajímat, co se v jejich hlavě děje a proč udělali to, co udělali.

Čtěte také

Vezměte si třeba našeho pravého českého teroristu – toho pána od B. Od doby, co se pokusil zfixlovat čin muslimských teroristů, jeho jméno každý dobře zná, a tak si dovolím ho nejmenovat. Kdo se o něj zajímal předtím, než se pokusil vykolejit vlak? Málokdo. Teď se to kolem něj jen ježí mikrofony a všechny zajímají jeho názory.

Myslím, že je to špatně. Zasloužený pobyt ve vězení udělal z pána od B. lokální celebritu. Teď jeho pomatené názory budou mnozí brát vážně a není vyloučené, že ho další pomatenci začnou napodobovat. Nejlepší by bylo na českého teroristu od B. prostě zapomenout.

Iva Pekárková

To se ale nejspíš nepodaří. Pamatujete na toho chlápka od H., který ve čtvrtém století před novým letopočtem podpálil Artemidin chrám v Efesu jen proto, aby byl slavný? Na jeho jméno bylo uvaleno damnatio memoriae, tedy zákaz jakkoli se o něm zmiňovat. Ani to nepomohlo a jméno psychopatického paliče si pamatujeme dodnes.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.