Iva Pekárková: Je to daleko?

28. červen 2022

„Je Austrálie daleko od Evropy, anebo je Evropa daleko od Austrálie?“ Tahle otázka mě napadla krátce nato, co jsem, poněkud zničená, vylezla v Sydney z letadla po skoro třicetihodinovém cestování.

Jasně, na první pohled se tahle otázka zdá absurdní: Evropa je, podle strejdy Vyhledavače, od Austrálie vzdálená přesně 14092,82 kilometrů vzdušnou čarou. A Austrálie není od Evropy ani o metr dál.

Čtěte také

Přesto se snad každý Australan, kterému tuhle otázku položíte, stydlivě pousměje a řekne, že podle jeho názoru je Austrálie daleko od Evropy. Ať se to Australanům líbí, nebo ne, bydlí tu tak trochu na vystrkově. Sice je Austrálie geologicky nejstarší světadíl (nachází se na ní nejstarší zemská kůra), ale od svých mladších kolegů na planetě Zemi se ještě pořád má co učit. Pozoruhodné je, že vám něco takového – s větší či menší dávkou rozpaků – řekne snad každý.

Podle starousedlice Aleny, která do Austrálie přišla v roce 1969 s rodiči, když prchali před sovětskou invazí v Československu, je tohle relativně nový australský mindrák. Australané jím začali trpět až v někdy v roce 2000, kdy se v Sydney konaly letní olympijské hry. Přijela spousta sportovců, novinářů, diváků… a mnoha Australanům došlo, jak velká je planeta Země a kolik dalších lidí a národů tam žije.

Značná část národa během pár týdnů získala pocit, že bydlí na vystrkově.

Svět je odsud daleko, války taky

Čtěte také

Pravda, je to nádherný vystrkov. A teď, když máme v Evropě tu příšernou Putinovu válku, je osvěžující vědět, že aspoň tahle země nemá žádné problematické sousedy. Kromě několika útoků ze strany Japonců za druhé světové války se do ní nepřelil žádný ozbrojený konflikt. Je prostě příliš daleko.

A pak zajdete s přáteli do hospody a zjistíte, že ten urostlý pohledný chlapík, který vám nosí pivo, je Ukrajinec. Není tu dlouho, jen dva měsíce. Utekl sem před válkou. A měl štěstí, uměl anglicky. A tak si hned našel práci a učí se v téhle zemi žít.

Iva Pekárková

Evropanovi hned začne vrtat v hlavě, jestli mladý a od pohledu zdravý chlap neuprchl před povinností bránit svou vlast, ale nechce nikomu pokazit večer, a tak se na to nezeptá. Australan mu dá velké spropitné a otřese se hrůzou. Ještě že je Evropa tak daleko od Austrálie!

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.