Iva Pekárková: Banda z Alicante

24. srpen 2021

Kámoška Ilona už půldruhého roku bez ustání pracovala. Dělá v domově pro seniory v jednom anglickém městečku, bere si dvanáctihodinové směny a leckdy má volno jen jednou za čtrnáct dní. Domov pro seniory trpí notorickým nedostatkem zaměstnanců. A s příchodem doby covidové se situace ještě zhoršila.

Ilonin šéf povyhazoval zaměstnance, kteří nedodržovali bezpečnostní opatření, konspirační teoretiky hlásající, že žádný virus neexistuje, podvodníky, kteří zfixlovali výsledky testů, i zabejčené antivaxery.

Čtěte také

Mimochodem, když anglický domov pro seniory vyrazí člověka, který se odmítá nechat očkovat, za diskriminaci se to, jak se zdá, nepovažuje. Prostě nedodržuje předpisy a tím to končí.

Šéf nebyl nadšený, když mu Ilona oznámila, že nutně potřebuje dovolenou, jinak se zhroutí. Ale nechal se ukecat a povolil jí jeden týden v srpnu.

A tak Ilona začala pátrat po vhodném místě k odpočinku. Muselo to být v Anglii, protože prostě neměla na to, odjet do zahraničí a vysolit nějakých 200 liber za povinné testy.

Všude měli plno. Konečně jí jedna majitelka kempu řekla, že ano, místo pro stan se u nich najde. A omluvně dodala: „Ale máme tu letos bandu z Alicante. Jsou trochu hluční a… neurvalí. Radši vám to říkám hned.“

Banda z Alicante nejsou Španělé 

„To vůbec nevadí,“ řekla Ilona. A předplatila si kemp. Bandu z Alicante si představovala jako černooké Španěly s kastaněty, usrkávající vino tinto ve stínu olivovníků.

Čtěte také

Skutečnost byla jiná. Banda z Alicante, to byli Angličané, kteří už řadu let jezdí do dovolenkových rezortů ve Španělsku.

Letos tam ale nejeli, tak jako Iloně se jim nechtělo platit výdaje za povinné testy. Covid ve spojení s brexitem způsobil, že v letošním roce tisíce Angličanů, kteří by jinak jeli do Španěl, zůstaly ve své domovině. A ta teď neví, co si s nimi počít.

Ve španělském rezortu buď pod pokutou nařídí noční klid, anebo rezort postaví co nejdál od civilizace. V anglickém kempu obchází zoufalá majitelka své nezvedené hosty a nesměle je prosí, jestli by nemohli trošičku ztišit hlas. Obvykle to nepomůže.

Iva Pekárková

Po dvou bezesných nocích Ilona z kempu ujela a vrátila se do domu, který se jí až do téhle příhody zdál hodně hlučný. Už nenadává na hlasité modlitby dvou Afričanek. Jamajské reggae ji neruší. Dupání a křik tureckých dětí jí přijde snesitelné.

Hlavně že tu není banda z Alicante.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio