Irsko, země migrace

23. květen 2010
Sedmý světadíl

Co do počtu má Irsko nejrychleji rostoucí populaci v Evropě. Vděčí za to zvyšující se porodnosti, klesající úmrtnosti a velké imigraci. Velký podíl mají právě posledně jmenovaní imigranti, hlavně Irové, vracející se často s dětmi, narozenými v cizině. Ti v dřívějších letech ve velkém počtu kvůli velké nezaměstnanosti spíš odcházeli.

Nezaměstnanost se dnes ale opět vrací. Kvůli hospodářské krizi putují cizinci z Irska zpátky domů. Genetické výzkumy však poukazují na to, že i samotní Irové bývali na ostrově původně cizinci. Zdejší osadníci sem totiž migrovali v prehistorické době z Pyrenejského poloostrova a byli příbuzní s Ibery. Lidé keltské kultury a jazyka připlouvali na ostrov až po roce 600 př. K. Jejich "galské" tradice v Irsku převládly a národní identitu tvoří částečně dodnes. Jako oficiální jazyk v Irsku sice převládá angličtina, irština je ale stále významnější. Desetitisíce osob žijí na západním pobřeží v Gaeltachtech, irsky mluvících komunitách, a na školách po celé zemi vyučování tohoto jazyka znovu narůstá. Podle nedávného sčítání lidu se irsky domluví už 39 % obyvatel Irska. Většina veřejných vyhlášek a tištěných médií je sice pouze v angličtině, vládní publikace a formuláře jsou ale v angličtině i v irštině. Dvojjazyčné bývají také silniční značky, v Gaeltachtech jsou však jenom irsky.

Migranty za prací láká i nezvyklé klima

Část populace má vzdálený vikingský, anglonormanský, anglický nebo skotský původ. Tyto skupiny však netvoří menšiny, už dávno jsou asimilované hlavně díky obecně používané angličtině. Dnes tu žije i mnoho obyvatel cizí národnosti, jde hlavně o původem Iry, emigrující zpátky ze světa. Z celkové populace Irska (4,5 milionu obyvatel) bylo "nenárodních" občanů v Irsku okolo 10 %. Populace tak před pár lety překonala počty z roku 1861, kdy v Irsku žilo 4,4 milionů lidí. Mnoho Irů posléze odešlo kvůli hladu, nezaměstnanosti a britskému útlaku. Nejmenší populace, ve výši 2,8 milionů osob, byla na ostrově zaznamenána v roce 1964, což je oproti dnešku obrovský rozdíl, který se týká všech provincií. Porodnost v Irsku tak u všech skupin zůstává dvakrát větší než úmrtnost, což je ve státech Evropské unie dost neobvyklé.

Produkt, který je společný irským migrantům i nám

Irové jsou tolerantní národ. Ve Velké Británii jsou třeba Irish Travellers etnickou menšinou, spojenou s pevninskými romskými skupinami. V Irsku je to i díky vzpomínkám na ponížení za britské nadvlády "sociální skupina". Sami Irové se stali cestující národností s velkým migračním potenciálem. V cizině žije několikanásobně více lidí irského původu než v samotné zemi. Odhaduje se, že k irské diaspoře se hlásí 40 až 80 milionů osob. V USA je najdeme především v Chicagu a jeho zemědělském okolí, po celém státě New York a v zeleném Bostonu. V mnoha evropských zemích se kdysi pohybovali především jako vojáci, i u nás třeba Ir Walter Devereux pod vedením krajana Waltera Butlera zavraždil Albrechta z Valdštejna. Ve Velké Británii, hlavně v Londýně nebo Liverpoolu, žije dohromady několik miliónů původních Irů. Dnes se poznají podle katolického vyznání, nebo fotbalových klubů jako Celtic Glasgow. Ve velkém počtu jsou Irové také v Kanadě, v Austrálii, v Latinské Americe. V Chile se dokonce stal prvním prezidentem poloviční Ir Bernardo O´Higgins. I v Jižní Africe, Francii, Německu nebo na Novém Zélandu znají migranty, kterí se hlásí ke svým irským kořenům.

Věčně zelený ostrov vyhovuje i místním zvířatům

Seriál Svět a migrace vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio