Indie chce přistát na Měsíci a zařadit se tak mezi vesmírné mocnosti

13. červenec 2019

Indie brzy vyšle k Měsíci sondu Čandrájan-2 neboli Měsíční vůz, s níž se pokusí o měkké přistání na povrchu přirozené družice Země. To zatím dokázaly jen tři státy – USA, Rusko a Čína, připomíná server Weather News

Portál dodává, že Měsíc není od naší planety ani 400 tisíc kilometrů daleko, v mezihvězdném měřítku tedy jde o něco na způsob krátké cesty Uberem. Přesto je to fascinující cesta ke stále tajemnému souputníku Země.

Beresheet a Chandrayaan-2 aneb Jak Izrael a Indie dobývají po svém Měsíc

Zatmění Měsíce těsně nad obzorem Země

K Měsíci míří v současnosti dvě sondy: izraelský lander Beresheet a indický Chandrayaan-2. První stroj vystartoval 22. února a přistání na povrchu naší přirozené družice plánuje až v polovině dubna. Indický protějšek vyrazí na pouť k našemu nejbližšímu sousedovi 25. března.

Indická společnost se díky svým védským kořenům dívala na hvězdy a k Měsíci od pradávna.

Vůbec první družici Árjabhatu vyslala největší demokracie světa v roce 1975, tedy šest let po přistání Američanů na Měsíci. Prvním vážným pokusem indických vědců dostat se k Měsíci pak bylo vypuštění měsíční sondy Čandrájan-1 před téměř jedenácti lety.

Odstartovala v říjnu 2008 a na povrch vypustila dopadovou sondu MIP, která sice byla nárazem zničena, nicméně ještě předtím stihla provést řadu cenných měření. Především pátrala po známkách přítomnosti vody na Měsíci.

Sonda Čandrájan-1 pak provedla celkem 3 400 obletů Měsíce. Nečekaně však skončila po necelém roce, když 28. srpna 2009 náhle ztratila spojení s vědci z Indické kosmické agentury. Experti přesto tvrdí, že sonda splnila 95 procent plánovaných úkolů.

V červenci před třemi lety americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) objevil indickou sondu s pomocí svých pozemních teleskopů. Je v pořádku a dál tiše oblétá Měsíc. Možná čeká na Čandrájan-2, aby ji pozdravila hlasitým „namasté“, zamýšlí se Weather News. Konstatuje, že Indie se snaží opožděný vstup do kosmického klubu dotáhnout k vítěznému finiši. A má teď před sebou zdaleka nejambicióznější projekt.

Made in India

Podle indického serveru Wire bude Čandrájan-2 vynesena na oběžnou dráhu v noci z neděle na pondělí nebo v některém jiném blízkém termínu raketou GSLV III. Ta odstartuje z indického kosmodromu Šríharikota a družici nejprve umístí na eliptickou oběžnou dráhu okolo Země.

V následujících 16 dnech se začne přibližovat k Měsíci. Zhruba za další týden pak dosáhne jeho oběžné dráhy a odtamtud vypustí přistávací modul Vikram.

Ten by měl podle plánů přistát na povrchu Měsíce 6. nebo 7. září. A pokud bude vše v pořádku a dosednutí bude měkké, vyjede na povrch vozítko Pragján. Baterie mu budou stačit na dva týdny, během nichž má sbírat maximum údajů o povrchu.

Úspěch projektu by Indii postavil po bok Spojených států, Číny a Evropské kosmické agentury (ESA). Všichni tři shodně plánují mise na Měsíc s cílem dosáhnout dále na Mars. V každém případě jde o nejnáročnější indický vesmírný záměr a nesložitější robotický projekt vůbec.

Sonda nese 14 zařízení – osm je na družici, tři na přistávacím modulu a dvě na vozítku. Třináct bylo vyrobeno v Indii, jeden pasivní retroreflektor dodala NASA. Celý projekt přišel asi na 143 milionů dolarů, což ale bledne ve srovnání s plány na první indický pilotovaný kosmický let. Ten má stát 1,46 miliardy dolarů.

Hlavně neztratit krok

Motivace k závodu o Měsíc je zesilována účastí jiných států na podobných projektech. I Rusové tam chtějí do roku 2030 postavit základnu, ovšem obsluhovanou výlučně roboty. „Je jasné, že nikdo nechce zůstat pozadu, musíme mít ale jasnější představu, co dál, až nám z orbity zamává indická vlajka,“ zdůrazňuje Wire.

Zatím totiž není jasné, jak a zda chystané kroky zapadají do dalekosáhlejšího programu indického dobývání kosmu. Pokud nepůjde o dlouhodobější vizi, budou peníze vynaloženy zbytečně.

Momentálně však v Indii panuje nelíčené nadšení misí Čandrájan-2, a je to zcela logické. Při startu bude návštěvnická galerie na kosmodromu Šríharikota nabita k prasknutí.

Pokud mise uspěje, lze čekat také vystoupení premiéra Nárendry Módího. A indické špičky už stále častěji mluví o indické pilotované misi na Měsíc. Plánů je opravdu hodně – například začátkem příštího roku hodlá Indie vyslat ke Slunci sondu Aditja L1.

Přesto není možné přeskočit debatu o reálné užitečnosti těchto plánů. Zatím totiž zůstává hlavní motivací Indie snaha neztratit krok s ostatními velmocemi.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související