Internet jsme znali už ve starověku, tvrdí indický ministr. Dokazuje to prý dávný epos

Předseda vlády severovýchodního indického státu Tripura Biplab Déb prohlásil, že internet vynalezli Indové již před mnoha tisíci lety. Jeho příspěvek bodoval na indickém Twitteru a ministr se stal terčem vtipů v celé Indii, uvádí na svých stránkách britská stanice BBC.

Déb je jen dalším z řady indických politiků, kteří tvrdí, že řada současných vědeckých a technických vynálezů vznikla v Indii již před stovkami nebo tisíci let.

Tak například indický premiér Naréndra Módí v roce 2014 na setkání lékařů v bombajské nemocnici prohlásil, že plastická chirurgie existovala už ve starověké Indii. Ministr vysokého školství Satjapal Singh se zase v září minulého nechal slyšet, že první zmínka o letadle je ve starověké indické epopeji Rámajána.

Biplap Déb tvrdí, že bitva u Kurukšétry popsaná v eposu Mahábhárata dokazuje nejen existenci internetu ale také satelitní komunikace. Zdůrazňuje, že jeden z hrdinů eposu, Saňdžaja, byl schopen přesně popsat vojenský střet, který se odehrál mnoho kilometrů daleko. To podle Déba dokazuje, že tehdejší Indie měla přístup k oběma uvedeným technologiím.

Uživatelé internetu ministra v reakci na jeho tvrzení zasypali řadou posměšných otázek. Například se ptají, proč bůh Kršna nehlásal své učení z Bhagavadgíty online na Facebooku,“ uzavírá BBC svůj text o pozdvižení na indickém internetu.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související