Indiánský původ současných amerických psů

12. červenec 2013

Předkolumbovská plemena amerických psů nevyhynula, ale naopak se jim daří velice dobře. Vyplývá to z jejich genetické studie.

V předkolumbovské Americe žila spolu s Indiány různá plemena psů. Předpokládá se, že jejich předkové přišli do Nového světa spolu se svými pány z Asie. Také se soudí, že s příchodem Evropanů byla tato původní americká plemena téměř úplně nahrazena evropskými psy. Podle nové studie to ale není pravda. Švédští evoluční genetikové spolu s portugalskými kolegy sledovali mitochondriální DNA amerických plemen jako je například čivava, mexický či peruánský naháč nebo saňoví psi. Srovnání sekvencí se současnými asijskými a evropskými psy i genetickým materiálem z archeologických nálezů předkolumbovských psů prokázalo, že původní americká plemena skutečně mají asijský původ. Jedinou výjimkou je aljašský malamut, u kterého byly výsledky neprůkazné.

Plemena arktických Inuitů, jako je eskymácký či grónský pes, navíc nenesou žádnou stopu evropského vlivu. U těch, která pocházejí ze Severní a Jižní Ameriky, je evropský vliv patrný, ale dosahuje nanejvýš 30 %. Naznačuje to, že americká plemena jsou pozůstatkem původní předkolumbovské kultury a jako taková si zaslouží zvýšenou pozornost. Potomky indiánských psů ale nenajdeme jen mezi čistokrevnými psy – například v Mexiku a Bolívii žijí toulaví psi a kříženci s vysokým podílem původní krve.

Zdroj: ScienceDaily, Proceedings of the Royal Society B

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio