Imunolog Hořejší: Schválené vakcíny předčily očekávání. U starších lidí je účinnost vždycky horší

1. únor 2021

V České republice se už víc než měsíc očkuje proti onemocnění covid-19. V současné době probíhá očkování prioritní skupiny označené jako 1A. Otevření registrace pro širokou veřejnost se ale zatím odsouvá – důvodem je nedostatek vakcín. „Očkování bude trvat o něco déle, protože do České republiky nepřišel takový počet dávek, jaký jsme očekávali,“ vysvětluje příčinu pokulhávání plošného očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Pokud jde o samotné vakcíny, které jsou aktuálně k dispozici, imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky Václav Hořejší nešetří chválou. „Tyto vakcíny nejen splnily, ale hodně předčily očekávání,“ hodnotí.

Čtěte také

„Předpokládalo se, že uspokojivá bude účinnost vyšší než 50 procent – jak to u dobrých vakcín proti chřipce bývá. Ale tady se to pohybuje kolem 90 procent.“

Alespoň soudě podle výsledků třetí fáze klinického testování. Skutečnou účinnost bude možné zhodnotit až za několik měsíců.

K debatě o nižší efektivitě očkování u starších lidí přispívá Hořejší ujištěním, že jde o běžný jev: „Dá se to prakticky s jistotou očekávat. V případě chřipky je to tak, že u lidí nad 65 let zabírá očkování asi o 50 procent méně.“

Za tato čísla může podle imunologa postupné slábnutí imunitního systému.

Jsme připraveni?

Přestože analýza společnosti Ernst & Young vyvrací tvrzení vlády z konce prosince o tom, že je Česko na plošné očkování připraveno, Blatný chybu na straně státu odmítá. Znovu přitom odkazuje na nižší množství vakcíny, které do země nakonec dorazilo.

Čtěte také

„To, že jsme připraveni, se dá dokladovat i tím, že stejně jako všechny okolní země máme v současné době proočkovány téměř tři procenta populace. V tom nejsme nijak pozadu,“ říká a připomíná sousední Německo, jehož velká očkovací centra zejí kvůli nedostatečným dodávkám prázdnotou.

Ministr předpokládá, že zastavit komunitní šíření pandemie by se mohlo podařit do léta. Nic ale neslibuje – je totiž nutné brát v potaz i hrozbu britské mutace nebo třeba počasí v průběhu jara.

Stávající růst hodnoty reprodukčního čísla mají na svědomí neukáznění lidé, kteří nedodržují vládní opatření, myslí si imunolog Václav Hořejší: „Čím dál tím víc se tady rozmáhá jakýsi protestní postoj, který někteří lidé zaujímají s tím, že to nebudou respektovat. Podporují iniciativu Chcípl PES a podobně.“

Tři problémy seniorů

Zatímco se vláda snaží vypořádat s nedostatkem vakcín, senioři ze skupiny 1A bojují s technicky náročným systémem registrace, ale i s tokem zmatečných informací, které vyvracejí jedna druhou.

Hosty byli:
Jan Blatný, ministr zdravotnictví (za ANO)
Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester
Jaroslav Lorman, výkonný ředitel organizace Život 90
Václav Hořejší, imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky

„Médii proběhla zpráva, že se očkování ruší, pak že běží dál. Senioři jsou z toho zmatení,“ shrnuje výkonný ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman a připomíná třetí závažný problém, který mají imobilní pacienti – ti se na očkovací místo nemohou dopravit, zároveň se ale zatím nepodařilo najít způsob, jak vakcínu dostat k nim.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Věry Štechrové.

Spustit audio

Související