Epidemiolog Smejkal: Britských mutací tady máme asi víc. Musíme být opatrnější a vydržet ještě dva tři týdny

1. únor 2021

Hory jsou plné sněhu a lidí, vleky ale z příkazu vlády stojí, dokonce došlo ještě ke zpřísnění opatření. „Já bych s rozvolňováním teď opravdu počkal. Protože tady máme hned dvě komplikace,“ říká ve Speciálu Plusu hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, který za problém označuje nové mutace koronaviru, zejména nakažlivější britskou. A málo vakcín. „Takže proočkovanost není taková, jakou bychom si už v tuto chvíli přáli,“ říká.

K tomu, že na území Česka začaly jarní prázdniny, takže bude víc rodin s dětmi na horách a ne ve školách říká: „To, když jsou děti ve školách, je větší epidemiologické riziko než jejich pohyb na horách, to je jasné. Ale neviděl bych to jako důvod k nějakému většímu rozvolňování.“

Je tomu třeba dát nějakou formu, ale nezakazovat to en bloc. Protože jak duševnímu, tak fyzickému zdraví hory pomohou.
Petr Smejkal

Smejkal připomíná, že současná opatření by se měla víc odrážet na číslech nemocných covid-19.

Čtěte také

„Zpomalení by už mělo být dramatičtější. Takže těch britských mutací tady asi máme víc. Proto musíme být opatrnější a vydržet ještě dva tři týdny. Pak si už budeme jistější, jestli je situace stabilizovaná, nebo jestli se nezhoršuje. Všimněte si, že se nám reprodukční číslo pomalu zvyšuje, což by opravdu mohlo být dáno větší přítomností nakažlivějších mutací. Takže ještě chvíli musíme vydržet.“

Vlekaři tvrdí, že bojují o holý život

Vláda navíc od soboty opatření zpřísnila, už není možné se ubytovat na horách s rodinami a tvrdit, že jde o služební cestu. Důvodem mělo být snížení mobility, která se ale o uplynulém víkendu rozhodně nesnížila.

Čtěte také

Zástupci horských středisek přitom tvrdí, že kdyby měli otevřeno, tak dokážou líp zajistit rozestupy a nošení roušek.

Penalizovat jakýkoliv pobyt na horách nedoporučuje ani epidemiolog Smejkal. „Vždy na to říkám, že než se proočkujeme, tak je nutné testování. Jestli tam je třeba jedna příjezdová cesta, tak se třeba i v zahraničí lidé otestují a mohou jet dál. Je tomu třeba dát nějakou formu, ale nezakazovat to en bloc. Protože jak duševnímu, tak fyzickému zdraví hory pomohou,“ říká.

Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot tvrdí, že jeho sdružení upozorňovalo na to, že hory budou o jarních prázdninách plné lidí: „Což se o tomto víkendu ukázalo brutálním způsobem. Zase bylo všude plno, bohužel staly se i úrazy.“

Čtěte také

„Vrchol všeho jsou nově zakázané lanové dráhy. Asi šest lanových drah, které vozily pěšáky anebo běžkaře. Teď je to nahrazeno autobusy, které jsou přeplněné. Jede tam nějakých 35 minut 50 lidí narvaných v autobusu. Místo toho, aby jeli pět minut s rouškou na otevřeném prostoru a po dvou na sedačkové lanovce. Takže já se obávám, že to mnohdy není o argumentech, ale je to spíš o nějakém zaseknutí se. V tom, že ty věci by neměly takto fungovat,“ říká Knot a zdůrazňuje:

Hosté Speciálu:
Silvana Jirotková, náměstkyně sekce hospodářské politiky a podnikání ministerstva průmyslu a obchodu
Libor Knot, Asociace horských středisek ČR
Pavel Novák, zvláštní zpravodaj ČRo v Bulharsku
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM

„Teď už je to boj o holý život. Už to není o nějaké záchraně sezóny, tržby se už v žádném případě nedají dohnat.“

Vlekařům měl pomoci program v podobě 50 procent nákladů minulých období v kombinaci s vlastními tržbami, ale to jen v případě, že by došlo ke spuštění vleků.

„Tím, že se tak bohužel nestalo, odsouvá se to snad na polovinu února, doufejme, že i možná trochu dříve, tak v tu chvíli žít jen na kompenzacích moc nejde. Protože náklady areálů jsou tak obrovské, že tržba je pro ně čtyřikrát, možná někde pětkrát víc než kompenzace,“ dodává ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Co považuje epidemilog Petr Smejkal za nejrizikovější v případě pobytu na horách? Celý Speciál Šárky Fenykové najdete v audiozáznamu.

autoři: Šárka Fenyková , lup
Spustit audio

Související