Lyžování v době epidemie? Krkonoše nejsou Alpy, oproti jaru jsme dobře připraveni, tvrdí ředitel asociace

27. listopad 2020

Německo, Francie nebo Itálie chtějí nechat lyžařská střediska zavřená až do 10. ledna. S tím nesouhlasí třeba Rakousko nebo Švýcarsko. Některé české skiareály se zatím na otevření připravují – na Karlovarsku se už například začalo zasněžovat. „Nic jiného nám nezbývá,“ komentuje ve Speciálu Lukáše Matošky ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

K zákazům by se spíš než v rámci celé Evropské unie mělo přistupovat individuálně, myslí si a připomíná, že v každé zemi je situace trochu jiná. A to nejen z hlediska epidemiologického.

Čtěte také

„Pokud je obava z mobility v Alpách, tak tam je obrovský rozdíl oproti České republice. Dovedu si představit, že do severní Itálie se sjede celá Evropa, ale Česko není ten případ. U nás bývá podíl zahraničních návštěvníků malý a navíc můžeme udělat opatření typu povinných testů při vstupu do země.“

Knot také upozorňuje, že na tuzemských sjezdovkách prakticky nefungují uzavřené lanovky. „Kabinové lanovky jsou tu jen dvě,“ připomíná s tím, že dalších více než sto sjezdovek obsluhují otevřené lanovky nebo vleky.

„Pravidla máme oproti jaru úplně jinde. Jsme nachystaní na dodržování dvoumetrových rozestupů,“ říká Knot a dodává, že se rozhoduje o významném segmentu ekonomiky: „Pokud ho chce někdo potopit, měl by mít významný důvod.“

Virolog: Odpusťme si lyžování

Jiný pohled na situaci nabízí virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky Libor Grubhoffer: „Měli bychom to tu letošní zimní sezónu vydržet a lyžování si odpustit. Chápu, že je to byznys, ale jiné odpovědi se ode mne nelze dočkat.“

Čtěte také

Grubhoffer připomíná, že v lyžařských areálech lze předpokládat shlukování lidí spojené s fyzickým úsilím, a tedy i se zvýšenou respirační činností.

„To všechno může zvyšovat a reálně zvyšuje pravděpodobnost nákazy,“ říká a připouští, že na rozdíl od letních pláží by se na horách lidé nemuseli tolik shlukovat.

Rozhodne neděle?

Postoj ministerstva zahraničních věcí zatím nechce náměstek Martin Smolek komentovat: „Bude velmi záležet na nedělním jednání vlády – jestli vláda rozhodne o sestupu na třetí stupeň bezpečnostního rizika.“

Pokud ale Česká republika přeřadí na trojku, v zásadě by spuštění vleků nemělo nic bránit, tvrdí Smolek. Grubhoffer by si ovšem za ideální chvíli pro otevření lyžařských center představoval až druhý stupeň systému PES.

Hosty byli:
Martin Smolek, náměstek ministra zahraničních věcí
Libor Grubhoffer, virolog, ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky
Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek

Bude možné lyžovat v Alpách? Proč je lyžování epidemicky rizikové? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lukáše Matošky.

Spustit audio

Související