Rakousko a Švýcarsko zatím nechtějí o uzavření lyžařských středisek ani slyšet, všímá si The Financial Times

27. listopad 2020

Velkou pozornost evropského tisku teď vyvolávají spory, jak to letos bude s lyžařskou sezónou. Některé státy jako Německo, Itálie a Francie by chtěly, aby evropská lyžařská střediska zůstala zavřená až do 10. ledna.

Vyjadřují tak obavy z dalšího šíření nového koronaviru. Mezi hlasité odpůrce návrhu ale patří Rakousko a Švýcarsko, všímá si britský deník The Financial Times.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz namítá, že jde o rozhodnutí, do kterého by Evropská unie neměla zasahovat. Rakouské úřady přitom slibují, že v letoviscích omezí zábavní podniky, bary a na lanovkách se mají přísně dodržovat rozestupy. Lyžařská turistika vytváří u našich sousedů až čtyři procenta HDP, u hotelových služeb pak jde o čtvrtinu celoroční klientely, píše britský list. 

Švýcarsko už lyžuje

Ve Švýcarsku se ale zimní letoviska už otevírají. Hlavně ve východní části země, kterou koronavirus moc nezasáhl. Švýcarsko ale není členem Evropské unie a případný zákaz by respektovat nemuseli. Bojí se spíš o klienty – unijní státy by totiž mohly svým občanům zakázat, aby na lyže vůbec vyrazili. Curyšský ekonomický institut už odhaduje, že letošní zimu bude ve Švýcarsku až míň turistů, a to až o třetinu.

Čtěte také

Výzvy Itálie a Německa k uzavření sjezdovek, jsou podle ředitele společnosti provozující lanovky v alpském středisku Zermatt Marcuse Hasslera, pouhými „bezobsažnými rozhovory“.

Německý týdeník Spiegel se na to, jak to letos bude v Rakousku s lyžováním, ptal rakouské ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerové. Zdůraznila, že vláda dělá vše pro to, aby se zimní sezona uskutečnila bez problémů. Podle ministryně je podstatné, že se lidé obvykle nenakazí na svahu, ale třeba na večírcích. Proto letos nebude žádné après-ski.

Rakousko (zatím) vzdoruje 

Rakousko prý „eliminuje všechny zdroje nebezpečí“. Köstingerová taky řekla, že má největší program bezplatného testování pro pracovníky hotelů a restaurací v Evropě. Ještě před vánočními svátky se chystají provést i masové testování obyvatelstva. Úřady připravily podrobné pokyny pro provozovatele lanovek, zvláště těch kabinkových. Má se v nich pravidelně větrat a lyžaři budou muset mít roušky.

Čtěte také

Na otázku, co se stane, kdyby se lyžařská sezona na žádost Německa, Francie a Itálie odložila, rakouská ministryně odpověděla: „Neradíme Francii, kdy by měla znovu otevřít Louvre. Nepředepisujeme Itálii a Německu, kdy by měly znovu otevřít kavárny, restaurace a školy. Každá země by se měla rozhodovat sama, a to na základě konkrétních údajů.“

EU ale bude na Rakousko tlačit

Do debaty svým komentářem přispěl i švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. V narážce na jarní výrok německé kancléřky Angely Merkelové o „orgiích diskusí o otevírání,“ teď curyšské noviny píšou, že Němci se nyní oddávají „orgiím diskusí o uzavírání“.

Čtěte také

Švýcarsko se prý spolu s Rakouskem brzy stane terčem nátlaku větších zemí: Německa, Francie a Itálie. Autor komentáře se domnívá, že takový přístup je chybný, protože šíření pandemie se musí řešit opatřeními v konkrétních ohniscích.

Německo si podle něj neuvědomuje, že rakouská vláda zvládá pandemii, díky tvrdé uzávěře a masovému testování, velmi dobře. Zimní turistika je přitom pro ekonomiku Rakouska i Švýcarska velmi důležitá. Pokoušet se o její omezení je podobné, jako chtít zastavit německý automobilový průmysl, čteme v komentáři na stránkách listu Neue Zürcher Zeitung.

Samozřejmě, Německo svým občanům může zakázat jezdit na hory. Stačí k tomu nařídit povinnou karanténu. Není to ale správné. Němečtí politici by se měli vrátit k liberálním zásadám: tolik svobod, kolik je možné, a jen tolik omezení, kolik je nezbytné, uzavírá švýcarský deník.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Miroslav Tomek, si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související