Kdy se země vrátí do normálu? Bavíme se asi o letních měsících, připouští ministr Blatný

1. únor 2021

„V našem případě a v případě Evropy se bavíme asi o letních měsících,“ odhaduje ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kdy by mohla v Česku platit už jen menší protiepidemická opatření. „Rozumnější výhled může být dán také tím, jestli se nám podaří zabránit zásadnímu šíření britské mutace koronaviru. Také to určitě bude souviset se změnou počasí v jarních měsících. Ale neumím a nechci říct v současné době konkrétní datum.“

Podle ministra Blatného je nadále zásadní zamezit komunitnímu přenosu koronaviru. „To lze provést v podstatě pouze proočkováním populace. To se bavíme o šedesáti sedmdesáti procentech populace,“ říká ministr. 

Čtěte také

Začátkem příštího týdne by podle Blatného mohla vláda zvážit své další protiepidemické kroky. „Opatření potřebují zhruba deset dní na to, aby se projevila. Předpokládám, že pakliže nedoje k nějakému nepředvídatelnému zhoršení situace v průběhu tohoto týdne, tak zásadnější zhodnocení bude začátkem příštího týdne,“ míní ministr. 

Přiznává ale, že rychlost očkování je v Česku pomalejší, než se předpokládalo. „V současnosti je proočkováno kolem pětatřiceti procent ze skupiny jedna, ve které jsou zdravotníci, senioři nad osmdesát let a klienti domovů s pečovatelkou službou,“ shrnuje Blatný.

A to přesto, že do Česka dorazilo v lednu zhruba o patnáct tisíc vakcín více, než se očekávalo. „Jsou to dávky, které jsou potřeba pro druhé očkování,“ vysvětluje Blatný.

Kdy se otevře rezervační systém pro všechny, není stále jasné. „Cílem je, aby otevření další skupiny bylo tehdy, kdy bude naočkováno zhruba 70 procent skupiny první. Je možné, že tu druhou skupinu bude možná ještě potřeba rozdělit na části podle věku,“ říká s tím, že záleží na počtech vakcín dodaných do Česka.

Premiér odvolání Blatného popřel

V neděli se objevily spekulace, že by Blatný mohl v čele ministerstva zdravotnictví skončit. „Pan premiér to popřel. Spolu jsme o tom nehovořili,“ zdůrazňuje šéf rezortu.

Čtěte také

„Ministerstvo bylo kritizováno za mediální přístup. To se snažím v maximální míře zohlednit. Ale co se týká konkrétní důvěry, tak si myslím, že moje práce se bez ní dělat nedá. V současné době necítím důvod měnit nic na svém stanovisku, na svém přístupu a na svém plném nasazení,“ tvrdí Jan Blatný (za ANO). 

Jak ministr Blatný konkrétně hodnotí tempo očkování v Česku a rychlost, s níž dostáváme vakcíny od farmaceutických firem? Poslechněte si celý záznam rozhovoru Věry Štechrové s ministrem.

autoři: Věra Štechrová , kac
Spustit audio

Související