Imunita

9. červenec 2003

Vládou zamýšlená změna ústavy sice po včerejšku opět není na pořadu dne, nicméně diskuse poslanců k tomuto bodu zbytečná nebyla. Připomeňme, že tomu není ani týden, co se jeden z komunistických poslanců vyznal z obavy, že bude-li poslanecká imunita omezena pouze na období, kdy poslanec vykonává svou funkci, pak na konci volebního období budou před sněmovnou policisté bývalým poslancům a senátorům nasazovat klepeta.

Aby ovšem policisté někoho zatkli, musí dotyčný být obviněn z trestného činu, a aby byl obviněn, musí se dopustit nějaké špatnosti. Pan poslanec svým výrokem prokázal kolegům medvědí službu, když naznačil něco, co si bohužel o poslancích mnoho lidí skutečně myslí. Že totiž svého mandátu neužívají ve prospěch občanů, nýbrž k aktivitám, za které by normální člověk, nechráněný poslaneckou imunitou, dostal zmíněná klepeta. Pokud přítomní poslanci svého kolegu, který je nepřímo označil za kriminálníky, na místě nežalovali za urážku na cti, jistě to bylo kvůli již zmíněné poslanecké beztrestnosti. Jejím hlavním smyslem je totiž umožnit zákonodárcům, aby mohli zcela svobodně říci vše, co mají na srdci.

Toto poslanecké privilegium mimochodem občanům nevadí. Pochybnosti ohledně jejich beztrestnosti se objevují v případech, kdy zastupitel podezřelý z porušení zákona šermuje poslaneckým či senátorským osvědčením. V mnoha případech ovšem prominentní provinilci žádají své kolegy o zbavení imunity, vedeni k tomu buďto svým svědomím nebo politickým instinktem. Diskuse o imunitě provází od počátku zajímavý paradox: Logicky by občané měli ve svém zájmu na přiměřené imunitě zastupitelů trvat a politici by měli ve svém zájmu usilovat o její zrušení. Je-li tomu přesně naopak, je to podezřelé.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.