Ian Brzezinski: Je třeba zavést humanitární zónu na Ukrajině. Západ by tím ukázal rozhodnost

12. duben 2022

Politické kruhy ve Spojených státech vzpomínají na bývalou americkou ministryni zahraničí českého původu Madeleine Albrightovou, jejíž pohřeb se bude konat 27. dubna ve Washingtonu. „Je to velká ztráta, byla velkou přítelkyní mé rodiny, ale co je důležitější, je to ztráta někoho, kdo byl obrovskou inspirací, bojoval za svobodu a zastával demokratické hodnoty,“ říká Ian Brzezinski, syn legendárního bezpečnostního poradce prezidenta Jimmyho Cartera Zbigniewa Brzezinského.

Albrightová ve svém sloupku pro New York Times v předvečer ruské invaze na Ukrajinu předpověděla, že Vladimir Putin dělá historickou chybu.

Čtěte také

„Na její slova dojde. V tuto chvíli ale nemůžeme s jistotou říci, že Ukrajina zvítězí. Ale pokud si chceme být jistí tím, že Albrightová měla pravdu, tak Západ musí udělat víc ve své pomoci Ukrajině,“ zdůrazňuje bývalý vysoký představitel Pentagonu pro Evropu a NATO.

Podle Brzezinského je nyní třeba zavést úplné obchodní embargo na Rusko, především na jeho export ropy a plynu. Zároveň je nutné navýšit vojenskou pomoc Ukrajině, protože její zásoby se rychle tenčí, a dodat i další druhy zbraní včetně tanků, letadel a protilodních raket.

V žádném případě neprosazujeme aktivní útok na Rusko, jen bychom přesunuli západní síly tam, kde žádní Rusové nejsou.
Ian Brzezinski

Je prý také čas vytvořit humanitární zónu na území západní Ukrajiny, kde se v tuto chvíli nebojuje. Sem by mohli být evakuováni uprchlíci a zranění a zároveň by se zde mohly přeskupovat ukrajinské jednotky. „Takovou přítomností by Západ ukázal to jediné, čemu Putin rozumí, tedy rozhodné činy,“ uvádí.

Takové řešení by podle něj nenarušilo rovnováhu sil a princip vzájemného odstrašení, ani by významně nezvýšilo hrozbu eskalace konfliktu. „V žádném případě neprosazujeme aktivní útok na Rusko, jen bychom přesunuli západní síly tam, kde žádní Rusové nejsou. A pokud by došlo ke konfliktu, byl by vyprovokovaný Ruskem,“ vysvětluje.

V sázce je bezpečnost Evropy

Brzezinski je přesvědčený, že Vladimir Putin nemá žádný zájem na vyprovokování jaderné války. A to ani kvůli vytvoření zmíněné humanitární zóny.

Čtěte také

„Není mi jasné, proč by Putin vůbec chtěl útočit proti západní koalici sil. Byly by jednozačně silnější než Rusko. Jen by to pro něj byly další komplikace, protože ruské síly mají v tuto chvíli veliké problémy. Vidíme, jak špatně si vedou proti ukrajinským silám – proč by chtěli zaútočit na ještě schopnějšího nepřítele?“

Odpor Ukrajinců sice Putina překvapil, dál se ale bude snažit získat území na východě země v Luhanské a Doněcké oblasti a o vytvoření pozemního koridoru k anektovanému Krymu.

„A důležitým cílem je pro něj i Oděsa. Bude ale záležet na tom, jak se mu bude v další fázi války dařit dařit,“ poznamenává s tím, že tato příští fáze může trvat měsíce i roky.

Tohle není jen bitva o ukrajinskou suverenitu, ale o evropskou bezpečnost, mír a demokracii.
Ian Brzezinski

Podle Brzezinského je klíčové, aby Ukrajina tuto válku vyhrála a získala zpět ztracená území. Cokoli jiného by bylo vítězstvím Putina, které by ho povzbudilo k agresivním krokům vůči dalším státům ve střední a východní Evropě, včetně členských států NATO.

„Tohle není jen bitva o ukrajinskou suverenitu, ale o evropskou bezpečnost, mír a demokracii. Jde o hodně, a proto je důležité, aby Západ udělal pro Ukrajinu víc,“ uzavírá zahraničně politický expert, který působil v administrativě prezidenta George W. Bushe.

Ian Brzezinski

Ian Brzezinski

Ian Brzezinski je americký expert na zahraniční politiku a bezpečnost. Působil v administrativě prezidenta George W. Bushe, byl předním představitelem Pentagonu pro NATO a Evropu. 

Jeho otcem je bezpečnostní poradce někdejšího prezidenta Jimmyho Cartera Zbigniew Brzezinski.

Poslechněte si celé Interview Plus, ptá se Jan Kaliba.

autoři: Jan Kaliba , ert
Spustit audio

Související