I BIS má své vlastní zájmy, když nás varuje před Čínou, upozorňuje expremiér Nečas. Čína je nebezpečí i podle FBI, oponuje senátor Hilšer

16. prosinec 2019

Společnost Home Credit většinově vlastněná Petrem Kellnerem platila PR agentuře C&B Reputation Management za propagaci dobrého jména komunistické Číny. Společnost Home Credit po dnech váhání přiznala, že agenturu najala, ale prý tím sledovala jen byznysové, nikoliv politické cíle. Útočí Home Credit na demokracii v Česku?

Čtěte také

„Tato debata u nás běží hystericky, nepřiměřeně... V žádné jiné zemi podobnou hysterii nevidíme. Její motivy jsou primárně vnitropolitické,“ tvrdí v pořadu Pro a proti bývalý premiér, podnikatel v oblasti poradenství a prezident sdružení New Silk Road Infrastructure Development & Technology Association Petr Nečas.

Debatu o Číně prý vítá. „Doporučoval bych ale, aby skončila hysterie a neužívaly se zbytečné termíny jako zločinný režim. Nechme to na samotných Číňanech... Nedovolím si být tak arogantní, že bych svůj pohled na svět vštěpoval 1,4 miliardám lidí. Většina těch, kteří tato slova pronášejí, o Číně příliš mnoho neví.“

Každá zpravodajská služba má své institucionální zájmy... Pro mocnosti jako Rusko nebo Čína leží Česká republika mimo hlavní koridory jejich strategických zájmů..., představuje pro ně klidné zázemí. To ale z hlediska svých institucionálních zájmů BIS nenapíše do otevřené zprávy... Čína a obecně asijské kultury jsou civilizačně postaveny jinde, nemáme jim vnucovat svůj pohled na svět a své hodnoty... Nezaznamenal jsem jediný výrok z čínské strany, který by nebyl sebeobranný.
Petr Nečas

Podnikatel upozorňuje, že se společností PPF nespolupracuje. „Mohu pouze konstatovat, že považuji za úsměvné, když se z toho dělá útok na demokracii. Kdyby tak silná nadnárodní korporace chtěla razantně ovlivňovat politickou diskuzi na zahraničně-politické téma v Česku, tak si přece nenajme v podstatě druhořadou PR agenturu.“

„Máme mít své hodnoty, ty si ale máme hájit u nás doma... Naše hodnoty bránit nemusíme, Číňané nám ničím nehrozí... Bavme se, diskutujme o tom, ale nepodléhejme pořád této hysterii, falešným mýtům. PPF má své ekonomické zájmy, neohýbá žádným způsobem demokratickou diskuzi,“ ujišťuje Petr Nečas.

Čtěte také

Čína je nebezpečí

„Politika má také morální rozměr, pan Nečas mluví o byznysovém rozměru, ale to od sebe nejde oddělovat,“ připomíná senátor Marek Hilšer (MHS, člen senátního klubu STAN).

Podle něj je Čína zločinný komunistický režim, který potlačuje lidská práva a snaží se expandovat do světa. „Pokud se takový režim snaží proniknout do naší země, snaží se ovlivňovat politiky, aby vytvářeli lepší obraz o takovém režimu, tak je to samozřejmě problém a ohrožení demokracie nejen u nás, ale ohrožení celého západního světa.“

Je naprosto jasné, že se Čína snaží získat strukturální odvětví nejen v České republice, ale v celé Evropě. Jedním z prostředků je budování sítí 5G, proti čemuž varuje i Bezpečností informační služba. Vy tady možná hájíte zájmy českých nebo čínských firem..., to je v pořádku, ale prosím nerozmělňujte debatu tím, že i BIS má institucionální zájmy. A není to jen závěr BIS, ale třeba FBI... Začíná se obracet postoj k Číně, protože si všichni uvědomují, že je to velké nebezpečí.
Marek Hilšer

Pokud si firma, jejíž minimálně 40 % byznysu je postaveno v Číně, platí v Česku PR agenturu, aby monitorovala politiky a vytvářela kampaně proti odpůrcům politiky Číny, lze to označit za útok na demokracii, věří senátor.

„Čínu nechce nikdo poučovat. Ale nesmíte se divit, že bráníme tomu, aby sem čínské vlivy, které souvisí s diktátorskými tendencemi, pronikaly... Čína je arogantní a my máme právo zastávat jasně demokratické hodnoty a bránit je,“ shrnuje Marek Hilšer.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související