Jiří Hošek: Miloš Zeman nemá pravdu. Důkazy proti Huawei existují, jsou přímo v čínských zákonech

29. duben 2019

Miloš Zeman považuje obvinění proti společnosti Huawei za nekalou obchodní soutěž a rád by čínského výrobce viděl mezi účastníky národních tendrů na budování digitálních sítí 5.0.

Digitalizace a výstavba sítí 5. generace bude hlavním tématem jednání na velké mezinárodní konferenci, která se ve čtvrtek a v pátek uskuteční v Praze. Zúčastní se jí experti z 28 zemí, a to včetně šéfů národních úřadů pro kybernetickou bezpečnost.

Kdo se může zúčastnit národních tendrů?

Očekává se, že by z konference měl vzejít nějaký text, pracovně označovaný už teď jako Pražské principy, který by měl pomoci objasnit, co jsou základní pilíře veřejné soutěže kolem budování digitálních sítí 5.0,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí komentátor Jiří Hošek.

Jiří Hošek

Na této ose zuří konflikt mezi Spojenými státy a Čínou, který v posledních týdnech a měsících eskaloval, ale i jednotlivé evropské země zvedají velmi varovně prst nad zapojením čínských firem – a není to zdaleka jen Huawei – do národních tendrů.“

Důkazy existují

Podle prezidenta Miloše Zemana, který se v neděli vrátil ze čtyřdenní návštěvy Číny, není obviňování čínské společnosti Huawei ze špionáže podloženo žádnými důkazy. Jde podle něj o nekalou obchodní soutěž. Miloš Zeman proto doufá, že se největší světový výrobce telekomunikační techniky bude v Česku na digitalizaci včetně výstavby sítí 5.0 bude podílet.

Jak ke společnosti Huawei přistupují v různých částech světa?

Podle Jiřího Hoška ovšem Miloš Zeman neříká pravdu: „V čínských zákonech je zcela jednoznačně řečeno, že všechny čínské soukromé osoby i právní subjekty, zkrátka všechny firmy, musí ze zákona spolupracovat s čínskou zpravodajskou službou, s čínskou armádou a s čínskými ministerstvy.“

„Evropské státy, ale i Kanada, USA, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland a další to považují za obrovské latentní bezpečnostní riziko,“ dodává Jiří Hošek. Před používáním čínského softwaru i hardwaru varoval loni i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost.

Další témata rozhovoru: Španělé mají za sebou třetí parlamentní volby za poslední čtyři roky. Jaká byla hlavní témata těch posledních a jaký další vývoj lze v zemi očekávat? Jak se bude dál vyvíjet brexit a jak chaotickou situaci kolem vystoupení Spojeného království z EU vnímají sami Britové?

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související