Hurikány uvězněné v superpočítači

17. červenec 2009

Ačkoli dostávají hurikány a tropické bouře jména, radost z jejich přítomnosti má málokdo. Vědci z Floridské státní univerzity testují v této sezoně nový počítačový model jejich výskytu. Na základě přesnějších předpovědí bude možné se na nezvanou návštěvu lépe připravit.

Vývoj probíhal pět let. Tým pod vedením Tima LaRowa vytvořil za tuto dobu dynamický matematický model, který zpracovává obrovské množství dat získaných z měření atmosféry nebo teploty oceánů. V úvahu bere i vliv pevniny. Pro model jsou však klíčová data z družic NOAA. Ke zpracování všech informací slouží univerzitní superpočítač.

Podle účastníků projektu samotná práce na modelu není ani zdaleka tak zajímavá jako očekávání, zda se jeho předpovědi vyplní. Zatím je dobrý důvod věřit v jeho spolehlivost. Při zkušebních testech modelovali vývojáři na základě dostupných dat hurikány a tropické bouře od roku 1986 do roku 2005. Shoda se skutečností byla překvapivě vysoká.

Na letošní sezonu, která oficiálně začala 1. června, udává model mírně podprůměrné hodnoty, totiž osm tropických bouří a čtyři hurikány. Dlouhodobý průměr je jedenáct bouří a šest hurikánů. Vědci z Floridské státní univerzity věří, že předpověď bude pravdivá. Předpokládaný pokles přičítají klimatickým změnám. Nicméně až na konci sezóny se dozvíme, zda superpočítač dokáže držet krok s přírodou.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio