Host Studia Leonardo: psycholog a pedagog doc. Pavel Vacek

29. leden 2015

Jak učit učitele?

Lze vůbec schopnost předávat znalosti, zkušenosti a vědomosti naučit? Jak citlivý je vztah učitele a žáka a co ho ovlivňuje? Čemu se dnes věnuje výuka na pedagogických fakultách a je to dostatečné? Pracují kantoři s pedagogickou psychologií?

Nejen o těchto tématech bude Studio Leonardo, jehož hostem bude psycholog a docent pedagogiky Pavel Vacek. Od roku 2012 je děkanem Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Tématem hovoru bude také zavádění etické výchovy na školách. Jedná se o dobrý krok? Jak taková výuka vypadá a bude vypadat? A mají se učitelé kde naučit jak předávat dětem právě poznatky z oblasti etiky? Nejedná se pouze o hezký módní pojem, jehož obsah je neurčitý?

Studio Leonardo se tak dotkne témat jako například pedagogická psychologie, psychologické aspekty morálního vývoje, etická, mravní výchova a výchova charakteru.

PhDr. Pavel Vacek, Ph.D. vystudoval pedagogiku a psychologii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V oboru pedagogika habilitoval na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V minulosti vychovával učně, pracoval a pracuje s dospívajícími, přednáší studentům pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové na katedře pedagogiky a psychologie a externě vyučuje i na DAMU v Praze.

Specializuje se na období dospívání a psychologii morálky, podílí se na výzkumu sociálně patologických projevu mládeže a angažuje se i v mezinárodních projektech v rámci Evropské unie zaměřených na otázky výchovy charakteru dětí a mládeže. Publikuje doma i v zahraničí a je autorem a spoluautorem několika pedagogických učebnic pro studenty středních a vysokých škol. V letech 2005 až 2012 působil jako vedoucí katedry pedagogiky a psychologie PdF UHK, od roku 2012 je děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.


Spustit audio