Host Studia Leonardo: investiční bankéř Ondřej Jonáš

16. březen 2015

Proč centrální banky nakupují státní dluhopisy? Hostem Studia Leonardo je investiční bankéř Ondřej Jonáš, který přednášel na universitách v USA.

Od loňského roku klesá euro kvůli uvolňování měnové politiky v eurozóně. Propad se zrychlil poté, co ECB začala nakupovat státní dluhopisy. Jak nakupování dluhopisů probíhá? Co znamená pro Evropu? Jaké zkušenosti s ním jsou v USA? Co to všechno znamená pro cestu k euru v ČR? Hostem Studia Leonardo je investiční bankéř Ondřej Jonáš, který působil na universitách v USA.

Ondřej Jonáš vystudoval matematiku na Harvardově univerzitě v USA, je držitelem titulu Ph.D. v oboru teorie pravděpodobnosti a statistiky a bakalářem v oboru politologie. Na Harvardově univerzitě a také v Princetonu řadu let přednášel. V 80. letech pracoval pro investiční banku Goldman Sachs, později pro investiční banku Salomon Brothers a americkou centrální banku (FED). Spoluzakládal investiční banku JFC, která se specializuje na investiční a finanční poradenství pro střední Evropu.


autor: mam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.