Host Studia Leonardo: biolog prof. Zdeněk Opatrný

9. červenec 2014

Buněčná biologie rostlin

Nakladatelství Springer vydalo počátkem roku v rámci série "Plant Cell Monographs" knihu Buněčná biologie rostlin a její biotechnologické aplikace, jejímiž editory jsou prof. Peter Nick (University Karlsruhe) a prof. Zdeněk Opatrný (Univerzita Karlova). Prof. Zdeněk Opatrný je současně autorem, resp. spoluautorem tří z jejích celkem patnácti kapitol. Editoři se dobře znají již více než dvacet let. Jejich týmy společně publikovaly řadu prací, věnovaných zejména studiu rostlinného cytoskeletu, účinku různých stresových faktorů na rostlinnou buňku či mechanismu působení fytohormonů. Oba také dlouhodobě popularizují praktický přínos moderních poznatků o biologii rostlinných buněk pro zemědělství, zahradnictví, lesnictví a rozvíjejí nejrůznější moderní biotechnologie.

Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc. vystudoval fyziologii rostlin na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Zde se zabývá zejména buněčnou biologií, patří k zakladatelům rostlinných biotechnologií v ČR. Jeho poznatky a zkušenosti přispěly mimo jiné ke vzniku a rozvoji tzv. rostlinných biotechnologií u nás i ve světě, k jejich uplatnění zejména v ochraně, šlechtění a množení kulturních rostlin „od brambor po růže".


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.