Host dne: fyzikální chemik Petr Slavíček

22. srpen 2013

Ptejte se hosta. Předem, či naživo.

Základnímu výzkumu ve fyzice a chemii věnujeme hlavní část pořadu. Čím se zabývá teoretický fyzikální chemik? K čemu v praxi slouží počítačové simulace chování molekulárních klastrů? Na to v magazínu odpoví Doc. RNDr. Petr Slavíček, Ph.D. V rozhovoru s Janem Burdou se zmíníme i o nesprávných myšlenkách ve vědě! Tedy o „geniálních omylech“, které ve své době vzbudili senzaci a dnes se na ně už dávno zapomnělo.

Doc. RNDr. Petr Slavíček, Ph.D., se narodil v roce 1976. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V Ústavu fyzikální chemie VŠCHT v Praze a v Ústavu fyzikální chemie AV ČR, v. v. i., se zabývá teoretickou fotochemií.

Od 10.00 do 17.00 se ptejte prostřednictvím naší aplikace.

Nebo se ptejte hned. Pošlete dotaz na e-mail leonardo@rozhlas.cz s předmětem Host dne: Petr Slavíček.

Seriál týdne: ZOO Praha
Záchrana ohrožených druhů a jejich návrat zpět do volné přírody je jednou z důležitých funkcí moderní zoologické zahrady. V případě stále kriticky ohroženého koně Převalského se pražská ZOO, které do Mongolska dopravila už dvanáct koní, tak opět vrátila do čela celosvětových reintrodukčních snah. Moderní zoologická zahrada ale není jen jakousi Noemovou archou. O jejím fungování se dozvíte v seriálu Tamary Urválkové.

Pondělí: Jak odchovat želví vejce
Úterý: Poslední divoký kůň
Středa: Mongolské transporty
Čtvrtek : Zázemí v Mongolsku
Pátek: Nebojte se pavouků v ZOO

Další příspěvky:
Jaký dopad mají rozpuštěné látky na strukturu a dynamiku vody?
zVědavosti: Co se stane, když vypijeme destilovanou vodu?

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio