Homeofficovatelná práce a online výuka jako nudnej podcast. Pandemie vnesla do češtiny stovky slov

21. červenec 2021

Podle online databáze Neomat, kam vědci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd zanášejí neologismy, obohatila češtinu pandemie o víc než čtrnáct set výrazů. Například „covidárium“ je oddělení, kde se léčí nemocní s covidem-19, a „promořovač“ ten, kdo zastává strategii získání imunity promořením. Novinkami jsou ale také dnes prakticky zdomácnělý „lockdown“ nebo „rozvolňování“.

„Z anglického ‚home office‘ už v češtině vznikají další nové slovní druhy – třeba přídavné jméno ‚homeofficovatelný‘. Mít homeofficovatelnou práci znamená, že ji mohu dělat z domova a třeba jí dám přednost před prací, kdy musím denně docházet do kanceláře,“ vysvětluje další neologismus Klára Trsková z Ústavu pro jazyk český.

Čtěte také

Přestože se to může zdát těžko uvěřitelné, zcela nové je také slovní spojení „distanční výuka“. Vůbec poprvé ho jazykovědci zaznamenali v roce 2020.

Od „distanční výuky“ už je jen krůček k „distančce“, jak online výuce říkají žáci a studenti. Ti nejdou daleko pro slova kritiky a tak se na sociálních sítích objevují i hodnocení jako: „Ta online hodina je jak nudnej podcast.“

A neustálé sezení u videohovorů pak může způsobit „zoomovou únavu“, upozorňuje Trsková.

Nová slova ale nevznikají jen v době pandemie, jde o přirozený vývoj. „Vytváříme je v průběhu každodenních konverzací – můžeme je vytvořit buď proto, že chceme ozvláštnit projev, nebo se objeví nějaká nová skutečnost a my potřebujeme vytvořit nová slova, abychom tu novou skutečnost mohli pojmenovat,“ uzavírá.

Jak čeština vytváří nová slova? Poslechněte si reportáž Zuzany Markové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.