Hlubuček vstoupil do politiky, aby se obohatil. Na rozdíl od Babiše, srovnává jejich kauzy poslanec Vondrák

22. červen 2022

Premiér Petr Fiala (ODS) nepovažuje kauzu tunelování pražského dopravního podniku za větší důvod k rekonstrukci vlády. Opozice přitom požaduje rezignaci ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. „Pokud setrvá na postu ministra vnitra, tak hrozí to, co bych nazval systémovou podjatostí. Byť nemá přímý vliv na policii a další instituce, stále stojí v čele resortu a hrozí implicitní ovlivňování,“ upozorňuje poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Nelze prý zabránit tomu, aby se například ministr vnitra sešel s policejním prezidentem a mluvili spolu o případu skupiny kolem někdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka a podnikatele Michala Redla.

Čtěte také

„My máme na krajích takzvanou systémovou podjatost – když samospráva něco rozhodne a někdo to rozporuje, tak to nesmí řešit orgán krajského úřadu. Protože je to bráno tak, že bychom my jako samospráva do toho mohli vstupovat,“ poukazuje s tím, že ministr vnitra by mohl být do kauzy nějakým způsobem vtažen.

Podle Vondráka se nabízí řešení, aby Rakušan přešel na post ministra školství, na který rezignoval jeho stranický kolega Petr Gazdík. „Není nezbytně nutné, aby skončil ve vládě, to si musí skutečně rozhodnout pětikoalice, ale toto vnímám jako problém,“ zdůrazňuje předseda sněmovního školského výboru.

„Je to preventivní krok a myslím si, že by to bylo i v zájmu pana Rakušana, aby tak učinil, protože se tím může zbavit jakýchkoli pochybností. Myslím, že takto by se mělo postupovat a je to zčásti na něm, aby netrval na postu ministra vnitra,“ dodává.

Zločinecký STAN?

ANO se prý nechystá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, a to i vzhledem k nadcházejícímu předsednictví v Evropské unii. „Máme společnou odpovědnost. Už jsme pád vlády během českého předsednictví zažili a myslím, že by to nebylo vhodné,“ míní Vondrák.

Je třeba učinit preventivní kroky, jedním z nich je zabránit podezření, že politici ovlivňují policii.
Ivo Vondrák

Předseda hnutí Andrej Babiš přitom Rakušana obvinil, že ministr vnitra ze své pozice kryje organizovaný zločin hnutí STAN. „Já tato slova nepoužívám. Celý život jsem strávil na akademické půdě a jako vědec definujete hypotézu a k ní musíte mít důkazy. Zdali jsou validní, musí v právním státě rozhodnout soud,“ uvádí.

Čtěte také

Sám Babiš je přitom obžalovaný v kauze Čapí hnízdo, ta ale podle Vondráka vznikla jen proto, že Babiš vstoupil do politiky. „Kauza Hlubuček a STAN vznikla proto, že tito lidé vstoupili do politiky, aby se obohatili. Politika se stala nástrojem trestné činnosti, a to je zásadní rozdíl,“ upozorňuje.

„V obou případech musíme orgánům důvěřovat. Ale v případě toho druhého případu, tedy kdy se politika stala nástrojem trestné činnosti, existuje nebezpečí, že se to bude dále šířit. A je třeba učinit preventivní kroky, jedním z nich je zabránit podezření, že politici ovlivňují policii,“ konstatuje Vondrák.

Neobává se dopadů na resort školství v souvislosti s výměnou ministra? Poslechněte si v záznamu Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související