HLASUJTE: Jste spokojeni s tím, co vláda dělá pro seniory? Měly by sociální služby dostat 2 miliardy navíc?

4. duben 2019
Radiofórum

2 miliardy korun. Přesně tolik chybí v letošním rozpočtu domovům pro seniory, a dalším sociálním zařízením, na provoz. Taky na sociální pracovníky nebo terénní pečovatelské služby. 

Antišmejdi vozí seniory na bezpečné výlety, teď pro ně chystají velký festival

Senioři na výletě do Neratova

Začalo to před čtyřmi lety. Mladý muž Tomáš Martinek založil spolek Hurá na výlet. Jeho cílem bylo vytvořit alternativu výletů pro seniory, bez nutnosti kupovat zbytečné a předražené věci. A jaká je situace po čtyřech letech?

Peníze chtějí od vlády, která ale na sociální služby už teď dává dost a zvýšila jim i platy, které ale ze svých rozpočtů dotují jejich zřizovatelé, tj. kraje a města.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb teď přišla s varováním, podle kterého sociálním zařízením chybí přes 50 tisíc lůžek. Bez nich stát v budoucnu ztratí schopnost se o seniory postarat.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Jak těžké je podle vás sehnat místo v domovech pro seniory? Obáváte se, že budete ve stáří odkázáni na péči veřejných zařízení? Daří se vládě zlepšit situaci seniorů?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související